Ние сме братски народи и в добро и лошо, заяви македонският премиер
Днес е особен ден. Ден, който е белязан за българския народ с две сериозни трагедии. В инцидента от миналата вечер във варненското село Рояк, където загинаха български граждани в дома за възрастни хора. Една трагедия, която и в момента се разследва. Конкретика не е необходимо в този момент, защото е необходимо разследващите да свършат работа. В рамките на 7-8 часа нова трагедия беляза нощта. Автобус с регистрация в Северна Македония се запали на „Струма“ и има над 40 жертви. Това заяви премиерът Стефан Янев в съвместен брифинг с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

Заев за трагедията на „Струма“: Хората са избягали през прозорците на автобуса


"Трагедиите са общи, това, което ни докосват и ни правят съпричастни, без значение каква е националността на загиналите. Единственото, което можем да направим, е да изразим съпричастност към близките и семействата на загиналите и да изразим нашите съболезнования. Едновременно с това българската държава с всичките ѝ органи, които имаш отношение към безопасността и към разследването на такъв тип инциденти, работи бързо и в момента.
 

Стефан Янев
БГНЕС



Българският премиер допълни, че социалният министър Гълъб Донев пътува към община Дългопол, за да се преценят възможностите за допълнително помагане на оцелелите от дома за възрастни хора.

Автобус се запали на АМ „Струма“, над 40 души загинаха

"По същия начин оцелелите от катастрофата са настанени в болница „Пирогов“. Общото заключение на медиците, че физическите травми са относително леки, за психическите е рано да се говори, още в следващите дни тези хора ще могат да бъдат транспортирани до местата, където искат, до техните близки. С премиера Зоран Заев сме в координация, имаме по съответните сектори. Координация е създадена на всички нива и от разследването се надяваме да вземем поуки и уроци, които ще ни предпазят от тези инциденти в бъдеще", коментира Янев.

Македонският премиер Зоран Заев подчерта: "Ние сме братски народи и в добро и лошо, да се надяваме да си помагаме повече за добро. Тук сме да си помагаме, когато е тежко, да се сме заедно и в радост" и добави, че в Северна Македония предстои да се обявяват два дни траур във връзка с инцидента. В България вече община Благоевград обяви ден на траур.

Заев изказа съболезнования за трагедията в дома за възрастни във варненското село Рояк, където загинаха общо 9 души при пожар.