Националната следствена служба ще оповести подробности за събраните данни по разследването на тежкия инцидент, довел до пожар в автобус на АМ "Струма" край село Боснек, при който загинаха 45 души, граждани на Северна Македония.

Трагедията на магистрала „Струма“, която разтърси България и Северна Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

Екип от шестима следователи от Националната следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник работят по образуваното досъдебно производство за трагедията на автомагистралата.

Основните версии за инцидента с изгорелия автобус остават две - грешка на шофьора или техническа неизправност на превозното средство.

Проверява се и доколко пътят е предпоставка за катастрофата.

Междувременно седемте оцелели при тежкия инцидент остават на лечение в „Пирогов“. Състоянието им е стабилно. Вчера двама пациенти бяха оперирани. Един от тях е с дълбоко изгаряне на двете ръце. Обмисля се тези, които са стабилни, да се приберат вкъщи при близките си

Ето какво е останало от опожарения автобус на „Струма“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Един от спешните медици, помогнал на оцелелите пътници от катастрофата с автобуса на „Струма”, разказа пред NOVA за случилото се в трагичната нощ.

„През нощта се подаде адрес за катастрофа на АМ „Струма”, където е катастрофирал автобус и е станал пожар. Пристигнахме много бързо на местопроизшествието. Автобусът гореше, имаше много пожарникари. Имаше писъци и викове”, разказа Лоарита Николова от Спешна помощ - Перник.

„Транспортирах мъж. Той разказа, че са пътували от Истанбул. Били са там на екскурзия четири дни. Денят на катастрофата беше петият. Изведнъж е чул силен дар, след това автобусът е започнал да пламти. Мъжът е скочил, ударил е с крак стъклото, счупил го е и е излязъл през него. Затова десният му крак беше с фрактура”, каза още тя.

По думите й пламъците от горящия автобус са били много силни.

„От 25 години работя в Спешна помощ. Това е една от най-тежките катастрофи, на които съм била”, добави Лоарита Николова.

Магистрала „Струма“ - 24 часа след трагичния инцидент (ГАЛЕРИЯ)

Инж. Ясен Ишев от Научно-техническия съюз по транспорта коментира трагичния инцидент:

„Чухме много мнения на колеги за това, че трябва да има осветляване на магистралата, за слагане на буфери, за по-добра маркировка и по-добро знаково пространство – всички те са прави. Всичко това е допринесло да се случи тази огромна неприятност”.

„За съжаление, нас като одитори по пътна безопасност не ни канят в инспекциите, за да им кажем какво трябва да се направи. Първо трябва да се сложат необходимите знаци, макар че в тази част на денонощието може и да не се видят добре. Добре е там да се сложи буфер, както и от новия тип мантинели”, посочи Ясен Ишев.  

„Ние сме хора, грешим, но пътят трябва да бъде предвидим и да ни щади, така че дори и да сгрешим, да не се случи това, което се е случило”, категоричен беше той.

Всичко около трагедията и хронология на целия инцидент четете ТУК