Двама от очевидците на трагедията с автобуса на „Струма” и последвалия пожар разказаха пред NOVA за случилото се в първите моменти.

Трагедията на магистрала „Струма“, която разтърси България и Северна Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

В понеделник срещу вторник през нощта Валентин Георгиев от Сандански пътува от София към Благоевград. Работи като куриер: „В първия момент си помислих, че гори гората. Пламъците бяха огромни. Да не ви излъжа, но сигурно бяха 2-3 метра. Як огън”, разказва той.

Когато наближава, вижда, че гори автобус. Той е и първият очевидец на трагедията. Полицията и пожарната дошли след него.

„Моят камион беше на около стотина метра. Аз бях първи. И след около 5-10 минути дойде втора, трета, четвърта кола. Натрупаха се тирове. Като слязох от камиона, чух писъците. Оцелелите отстрани пищяха, плачеха. Лицата им бяха в кръв, черни”, спомня си Валентин Георгиев.

Трагедия на АМ „Струма”: 45 души загинаха на пътя (ГАЛЕРИЯ)

Мъжът се втурва да помага. Първото, което вижда, е как мъж се опитва да спаси приятелката си.

„Викаше, крещеше: „Полиция, полиция”. Носеше момичето на ръце, обаче я изпусна. Мисля, че той беше с травма на крака, защото куцаше. И той я изпусна на пътя. Преместих момичето в края на магистралата. Мисля, че й бяха счупени краката. Беше без чорапи, боса. На другото момиче пък й беше студено, дадох й якето, за да се стопли. Дадох им вода”, разказва Валентин Георгиев.

Баща се опитвал да спаси сина си от пламъците. „Крещеше, че синът му е вътре. И тръгна към автобуса, в огъня да спасява сина си. Обаче го спрях, да не върви натам”, разказва още Валентин Георгиев.

Оцелял в трагедията на „Струма“: Беше като по филмите (СНИМКА)
 

Полицията и пожарната пристигнали след около 20 минути. Накрая дошли и линейките.

„От автобуса се чуваше само как се чупят прозорците от горенето. Това е станало явно 10-15 минути преди аз да отида там. И то вече явно, всички са били или задушени, или вече мъртви.  Тичах до камиона за вода, за цигари, за якета, постоянно тичах. И като видях, че всеки си стои в колата, нали развиках се. И се развиках назад, да слезе някой да докара още вода”, разказва Валентин Георгиев.

Магистрала „Струма“ - 24 часа след трагичния инцидент (ГАЛЕРИЯ)
 
Емил Методиев също се опитвал да помогне, като не спирал да звъни на 112. Охранява строителен обект, в близост до мястото на катастрофата. Той е и първият подал сигнала на спешния телефон.

„Аз мисля, че е гръмнала предна гума. Секунди, след като се чу гръм, се появиха пламъците. И както вървеше надолу автобусът, след него оставаше следа от тези малки пламъчета. В момента когато спря, той вече целият гореше. Не само отпред, не отзад, отвсякъде. Докато дойдоха от пожарната, вече се виждаше конструкцията на автобуса. Тези от автобуса мисля, че нямаха шанс да слязат от него. Това не се забравя”, разказва Емил Методиев.

Ето какво е останало от опожарения автобус на „Струма“ (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Междувременно тежкият инцидент на магистрала „Струма” постави нови въпроси за това има ли виновни. Търси ги и осемкратният рали шампион Димитър Илиев. С опита си на автомобилен състезател и експерт по пътна безопасност, той направи видео анализ на отсечката с тежкия инцидент.

„Ние, шофьорите, когато е светло, се ориентираме по много неща, защото имаме добра видимост. Когато обаче е тъмно, в комбинация с дъжд, може би и мъгла, защото това е в ниската част, но това са само хипотези, ориентацията остава само на маркировката и пътните знаци”, обяснява Илиев. Затова прави анализ на пътя, по който е минал автобусът.

Обикновено на такъв път трябва да има указателни табели за зони за „Отдих”. Те се слагат на 500 м преди самото място. В случая това, което забелязах – от разклона за Боснек да пътуваме и буквално 100 м след това има ограничителни табели за скорост. Някога, април месец, разглеждайки стари видеа, които сме правили за аквапланинг, забелязах, че е имало тук знак, който е указвал точно това”, посочва той. Днес, 500 метра преди мястото, обаче, указателен знак няма.

„Аз съвсем не казвам, че това е причината за инцидента. На практика става като трета лента и някой шофьор може да се заблуди, освен това има завой, който скрива отбивката. Реално тук вече той ще бъде изправен срещу една указателна табела. Времето за реакция е променлива величина, тя за всеки човек е различна, но е много важно да се знае, че при отделния индивид тя се променя. Сутрин, когато си свеж и отпочинал, имаш една реакция, а вечер е съвсем друга. Ако карам и си гледам в телефона, нямам реакция”, категоричен е Илиев.

Всичко около трагедията и хронология на целия инцидент четете ТУК