Автобусът на туристическа агенция "Беса транс" не е минал през митническа проверка на граничния пункт в Република Северна Македония. Двамата дежурни митнически инспектори, които са били на смяна при преминаването на автобуса, са отстранени от работа. Техният пряк началник също ще бъде санкциониран, съобщи агенция МИА.

При тежкия инцидент на магистрала "Струма" загинаха 45 души, a ceдeм други бяхa рaнeни.

Продължава разследването на трагедията на „Струма“ (ВИДЕО)


Първоначалните изводи от вътрешната проверка показват, че на 18 ноември излизането на автобуса не е регистрирано електронно, извършена е само заверка на документа за превоз на пътници, съобщи Управлението на митниците на Република Северна Македония.

Македонският сайт Фокус допълва, че автобусът, в който загинаха 45 души, е представял фалшив документ за лиценз за работа.

От съобщението на Управлението на митниците става ясно, че в периода от 15 октомври 2021 г. до 11 ноември 2021 г. автобусът е преминал през няколко гранични пункта.

Министерството на транспорта и съобщенията съобщи на свой ред, че автобусът няма регистриран лиценз за международен транспорт, макар другите автобуси на "Беса Транс" да имат такива лицензи. 

Трагедията на магистрала „Струма“, която разтърси България и Северна Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вчера следобед македонското миниcтeрcтвo нa трaнcпoртa и cъoбщeниятa отне разрешителното на "Бeca трaнc", защото въпросният автобус нe съществува в eлeктрoнния рeгиcтър зa издaдeни лицeнзи. "Беса транс" имa чeтири лицeнзирaни кoли нa "Бeca Трaнc БТБ", нo не и за този aвтoбуc, подчертаха от тяхното Миниcтeрcтвo нa трaнcпoртa и cъoбщeниятa.

Ето какво е останало от опожарения автобус на „Струма“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Междувременно от "Беса транс" снощи опровергаха информациите, че в злощастния автобус се е пренасяло контрабандно гориво и пиротехника.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски посочи, че "според неговата информация в автобуса не е имало туби с гориво".

Всичко около трагедията и хронология на целия инцидент четете ТУК
БТА, БГНЕС