По случая е задържан 48-годишен българин
Разбиха международна престъпна група за пране на пари и порнография по време на съвместна операция между съдебните власти на България и САЩ. Задържан е 48-годишен мъж. Той е обвинен за реклама и разпространение на детска порнография, тъй като е действал като администратор на сайт с такова съдържание. Това съобщи на брифинг директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Сайтът е съдържал над 4 млн. снимки и видеоклипове с деца на възраст между 6 и 10 години.

Осъдиха мъж, разпространявал и държал порнографски материали

Децата са заснети в провокативни пози, в полицейски униформи и други. Повечето деца-жертви са от Молдова и Украйна.

Задържаният е администрирал сайта и е осигурявал достъпа до членове и абонати на този сайт. Клиенти на уебсайта са били граждани на над 101 държави, като има ползватели и от България. Част от съдържанието му е било безплатно, а за достъпа до останалите изображения, е бил необходим месечен абонамент от 80 долара. Така през годините сайтът е натрупал печалба от 9 млн. долара. Така българинът успял да спечели около 500 000 долара. 

В Казанлък осъдиха мъж заради порнографски материали

48-годишният българин е задържан за 72 часа и предстои мярката му за неотклонение да бъде гледана в Софийски градски съд. Ако бъде екстрадиран и осъден в САЩ, го очакват минимум 50 години затвор.

Предстои органите на реда у нас да установят ползвателите на сайта от България, като Сарафов предупреди потребителите и администраторите на подобен тип сайтове, че дейността им не е анонимна и се следят отблизо от органите на реда.

От съобщение на американските власти става известно, че българинът се казва Пламен Велинов.