/ БТА
"Високо ценя приноса на президента Стево Пендаровски и на министър-председателя Зоран Заев за възстановяване на диалога на най-високо равнище. Време е обаче тези първи стъпки да стимулират институциите и политическите партии в Република Северна Македония (РСМ) да се ангажират с реализиране на огромния потенциал в нашите двустранни отношения, а не с трупането на нови проблеми". Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си на "Дондуков" 2 с ръководството на партията Граждански демократичен съюз от Република Северна Македония.

Държавният глава изтъкна, че прекият диалог на всички нива между България и Република Северна Македония е изключително важен за решаване на отворените въпроси между нашите страни и няма алтернатива в стремежа на РСМ за постигане на пълноправно членство в ЕС.

София осъди езика на омразата в Северна Македония срещу България

Покриването на Копенхагенските критерии е задължително условие за начало на преговорите на РСМ за членство в ЕС, посочи Радев.

"Убеден съм, че само с общи усилия можем да го постигнем. Защото България е най-заинтересованата страна от ускоряване на процеса на европейска интеграция на РСМ и ние очакваме възможно най-скоро постигането на реални резултати в изграждането на добросъседски отношения", каза държавният глава.

По думите му, очакваме устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в РСМ, изоставяне на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите паметници, в музеите, в обществените медии. Преустановяването на дискриминацията и зачитането на правата на българите на територията на югозападната ни съседка ще бъде важен знак за европейската зрялост на РСМ. Над 120 000 наши сънародници в РСМ имат български паспорти и те очакват институциите в България да се ангажират много по-активно с решаването на техните проблеми, очакват много по-активно и динамично партньорство между нашите страни, каза президентът Румен Радев.

Румен Радев за Северна Македония: Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете (ВИДЕО)

Той изрази увереност, че днешната среща е важна стъпка във взаимното отваряне и в търсенето на работещи решения в името на общото ни европейско бъдеще.

"Хилядите граждани на Република Северна Македония, които са българи по произход, включително и ние тук, с нетърпение и с голямо очакване гледаме към деня, в който нашата страна ще започне преговори с ЕС", каза председателят на партията Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония Петър Колев. По думите му, в едно са убедени - че това няма как да се случи без да има откровен, искрен и братски разговор с официална София, с институциите в България и с българските политически фактори. Това няма как да стане, ако продължава процесът на дискриминация на хората, които се самоопределят като българи в РСМ, и няма как да се случи, ако ние като общество не работим срещу силно изразения говор на омраза, не само към Република България, а и към хората, които са българи и живеят в РСМ, заяви Колев.

Министър Стоев: РС Македония трябва да ни убеди, че искат да разрешим проблемите, които блокират членството им в ЕС

Затова, по думите му, те като политически субект, основан от голяма част от македонски българи, са подготвени да работят искрено и добронамерено, да търсят и да предлагат решения за това колкото е възможно по-бързо да преминат през "този бурен период" и страната да може да започне преговори с ЕС. Колев добави, че освен поисканата от тях среща с президента Радев, в духа на това, което са решени да правят, ще поискат официална среща и с президента и с премиера на РСМ. По думите му, те ще аргументират вижданията си затова как може да се решат тези въпроси.

Колев изрази убеденост, че гражданите на РСМ, които се самоопределят като българи, могат да бъдат една от многото възможности и мостове за преодоляване на тези проблеми и за по-скорошно и динамично европейско интегриране на РСМ. Но разберете ни и вие, и очакваме разбиране и от нашите колеги в Скопие, че съвсем нормално е в едно общество, което има европейски амбиции, човек или група хора да се борят за човешките си права, каза още Петър Колев.