Светлан Стоев
Светлан Стоев / БТА
РС Македония трябва да убеди България, че имат желание за разрешаване на двустранните въпроси, които спират членството на страната в ЕС.
Това стана ясно от думите на министърът на външните работи в служебното правителство Светлан Стоев в отговор на журналистически въпрос.

"Процесът на присъединяване на Рeпублика Северна Македония към ЕС не е само желанието на ЕС, а трябва да има и доказани действия и от страна на Република Северна Македония, за да бъдат не само убедени европейските партньори, но и държавата членка България, че те имат желание и по двустранна линия да се решават проблемите, които съществуват и пречат на България да даде зелена светлина за начало на преговорния процес", заяви Стоев.

По думите му българската страна работи по две линии - двустранният диалог и даване на гаранции в преговорната рамка от страна на държавите членки на ЕС, че договорите, които са подписани от РСМ, включително с България, ще бъдат изпълнявани в бъдеще.

"В последните два месеца има по-голяма чуваемост на това какви са българските притеснения, и те не са егоистични притеснения. Ние сме поставили много ясно какви условия трябва да бъдат изпълнени и, когато видим изпълнението на тези условия, средата за по-нататъшен диалог ще бъде съвсем различна", отбеляза още министър Стоев.

По думите му обаче продължаваме да виждаме език на омраза, който се прокарва от някои политически сили и то от младежки движения. "А до този момент не сме чули разграничение от официален източник от Република Северна Македония", изтъкна дипломатът.
БТА