/ Guliver/Getty Images
Лидерът на гръцката опозиционна партия СИРИЗА-Прогресивен алианс Алексис Ципрас призова България да направи голяма крачка напред по въпроса за европейската интеграция на Северна Македония, предаде агенция АНА-МПА.

София осъди езика на омразата в Северна Македония срещу България

Ципрас, чието правителство подписа Преспанското споразумение през 2018 г., се срещна в четвъртък с премиера на Република Северна Македония на първия Преспански форум за диалог, който се провежда в съседната страна. Гръцкият опозиционен политик изрично отбеляза важността на стриктното прилагане на споразумението, особено в частта за имената на публичните институции и в учебниците, и призова Заев да се движи в тази посока.

Гърция и Северна Македония подписаха споразумението, защото прогресивни политици се бориха за него и вярваха, че разногласията между страните могат и трябва да бъдат разрешени по взаимноприемлив и мирен начин, основан на международното право, каза Ципрас.

Заради присъединяването в ЕС: Северна Македония обяви Шар планина за национален парк

"Ние, прогресивните политици, знаем, че е трудно да рушим стени, но става по-лесно, ако знаеш как да градиш мостове с твоите съседи - това постигнахме Зоран и аз, заедно с Никос Кодзиас и Никола Димитров", каза Алексис Ципрас, визирайки и външните министри на двете страни, които подписаха споразумението.

По думите на Ципрас Преспанското споразумение е било постигнато, след като страните са осъзнали, че никой друг не може да реши проблема.

Румен Радев за Северна Македония: Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете (ВИДЕО)

Във връзка с блокирания процес на евроинтеграция на Северна Македония, както и на Албания, Ципрас призова "нашия приятел България да направи голяма крачка напред". "Знам много добре колко е трудно да бъдат намерени решения на чувствителни въпроси. Но е необходимо България да направи тази стъпка със Северна Македония, за да се проведе възможно най-скоро междуправителствена конференция. Необходимо е България да изпрати посланието, че е част от Балканите на бъдещето, което можем да изградим само заедно, а не един срещу друг", каза Алексис Ципрас, цитиран от АНА-МПА.

Той се обяви също за постигане на взаимноприемливо решение на косовския въпрос въз онова на международното право.

България отново блокира присъединяването на Северна Македония към ЕС

От своя страна Зоран Заев каза, че федерациите, които не са променили името си съгласно Преспанското споразумение, ще го направят в близко бъдеще, а някои промени на имена са почти завършили. Премиерът на Република Северна Македония каза още, че новите паспорти с конституционното име на страната ще започнат да се раздават в близките дни, като той ще получи своя в понеделник.

На конференцията Преспански форум за диалог Зоран Заев каза, че подписването на Преспанското споразумение е доказало, че Балканите могат да намерят решения на трудните въпроси. Той нарече споразумението най-позитивната новина, която е съобщил на обществеността като министър-председател, и допълни, че Преспанското споразумение е отворило пътя на неговата държава към членство в НАТО.
БТА