Президентът Румен Радев се срещна с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, като го посрещна с думите: "Радвам се да се видим за втори път в рамките само на една седмица. Република Северна Македония за нас е най-важната близка, приятелска страна. Развитието на нашите двустранни отношения е от изключителна важност, а това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество".

Янев: Европейската перспектива на Северна Македония е в интерес на България и на целия ЕС

"За съжаление през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС. До известна степен това се дължи и на факта, че Договорът, който подписахте с предишното българско правителство през 2017 г. за добросъседство, приятелство и сътрудничество, нямаше конкретни обвързващи условия и срокове, и това даде възможност за променливи тълкувания и действия", зави българският президент.

"Искам да използвам възможността и да поздравя президента Пендаровски. За неговото приятелство, мъдрост и лидерство. Съвместната ни визита в Рим демонстрира нашата взаимна воля и сигнал към гражданите ни за сътрудничество, приятелство и разбирателство. Този позитивен дух е вече и на ниво правителство. Искам да отправя ясно послание, че европейската перспектива на РС Македония за нас е от огромно значение. Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейски бъдеще и да могат да общуват много по-свободно по между си. Остават някои нерешени въпроси", обърна се Радев към македонския премиер.

"За нас е много важно да имаме диалог, и аз ви приветствам за това, че вие сте тук за открит, конструктивен диалог. Очаквам в тази връзка възможно най-скоро да имаме и посланик на Република Северна Македония в София, добави държавният глава, който изрази надежда за "така необходимия прагматичен подход" с конкретни, устойчиви, необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство на РСМ в Европейския съюз.

Заев призова Македония и българския народ да поддържат добросъседски отношения

От своя страна, премиерът Зоран Заев изрази задоволство от работната среща с премиера Стефан Янев. Заев изтъкна отново, че е необходимо, каквито и предизвикателства да има, те да се решават от двете страни в диалог.

„Имаме приятели навсякъде по света и е хубаво, че са загрижени и искат да ни помогнат. Но те могат само да помогнат, решението трябва да намерим ние“, посочи Заев и допълни, че той и министрите, които го придружават, са щастливи, че днес изпращат послание за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двата наши братски народа.

„В този аспект, убеден съм, че вече имаме успех“, добави премиерът Заев, който смята, че е успешно посланието да бъдем приятели, да сме близки, да не се мразим и да престане "речта на омразата".

Заев благодари за очакваното дарение на ваксини срещу коронавирус от страна на България. „Нямаме достатъчно ваксини и те ще ни бъдат ценни“, посочи премиерът.

Зоран Заев пристигна в България

Зоран Заев отбеляза и инициативата за младите. В Рим българският президент Румен Радев наскоро коментира с колегата си Стево Пендаровски възможността ученици от Северна Македония да почиват у нас през ваканцията в рамките на програмата "Отново заедно".

„Предстои лято и младите могат да го използват много хубаво“, посочи Заев, като добави, че така могат да се създадат трайни приятелства, а бъдещето е на младите.

„Радвам се за това разбиране, тази инициатива е прекрасна. Когато служебното правителство встъпваше в длъжност, помолих вместо да даваме пари за заплати на хотелите и да стоят празни, за да държат персонал, нека направим така, че да дадем парите на тези хотели, които безплатно ще осигурят нашите деца да изкарат част от ваканцията си там. Какво по-хубаво от това да дойдат и ваши деца, да бъдат заедно“, каза Радев.