/ БТА
Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение на двустранните въпроси. Това каза на пресконференция премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев след среща със служебния премиер на България Стефан Янев.

Янев: Европейската перспектива на Северна Македония е в интерес на България и на целия ЕС


„Днес седнахме и разговаряхме за двустранен проблем. Ние имаме приятели навсякъде по света – и Република Северна Македония, и България, но проблемът е двустранен. Трябва да намерим неговото решение. Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение. С премиера Янев разговаряхме за същността и структурата на възможното решение на проблема. Наше задължение е да разговаряме по двустранните въпроси, които не е невъзможно да бъдат решени. Вярвам, че има възможност да намерим решение. Работим заедно и разговаряме, за да намерим решение“, допълни той.

Зоран Заев пристигна в България

По време на срещата двамата премиери са разговаряли и за интензитета на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония. Той отправи апел към българския братски народ и политическите лидери да продължат да помагат на Северна Македония по пътя й към Европейския съюз.

За нас друга алтернатива няма. Вярваме в европейските ценности“, подчерта Зоран Заев и призова Македония и българския народ да поддържат добросъседски и приятелски отношения.

МВнР: Позицията ни за евроинтеграцията на Северна Македония остава непроменена