/ IStock
Позицията на България по евроинтеграцията на Република Северна Македония остава непроменена, страната ни продължава да е отворена за диалог, съобщават от Министерство на външните работи.

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета "Общи въпроси", което ще се проведе на 22 юни 2021 г. в Люксембург.

В частта за политиката на разширяване на ЕС и европейската перспектива на Република Северна Македония в приетата от правителството позиция се посочва, че България се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

Радев пред Сасоли: България подкрепя европейската интеграция на Северна Македония

Позицията на България по отношение на преговорната рамка и провеждането на Междуправителствената конференция (МПК) с Република Северна Македония остава непроменена. Преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора от 2017 г, каквито към момента не са налице. Не са изпълнени и изискванията за провеждане на МПК.

Заедно с това България остава отворена за диалог и предприема стъпки за укрепване на доверието и завръщане към прагматичен и конструктивен диалог.

Радев и Зоран Заев обсъдиха напредъка по евроинтеграцията на Северна Македония

По отношение на различните аспекти на противодействие на пандемията, свързана с COVID-19, министрите ще направят преглед на епидемичната обстановка и актуалното състояние на процеса на ваксиниране, ще обсъдят подготовката за прилагането на цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 и др., информират от пресцентъра на МВнР.

Съветът ще разгледа актуалното състояние на изпълнението на Инструмента "Следващо поколение ЕС", както и Препоръката на Съвета за икономическата политика на страните от еврозоната.

Макрон: Северна Македония заслужава да започне преговори с ЕС без отлагане

Председателството на Съвета на ЕС ще запознае министрите с последните развития, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа в контекста на предстоящото на 19 юни 2021 г. първо пленарно заседание.

Министрите ще бъдат информирани за актуалните развития на отношенията ЕС - Швейцария.