/ БТА
"Вашата страна заслужава да започне преговорите (с ЕС) без отлагане", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев по време на съвместно изявление пред Елисейския дворец в Париж, съобщи МИА. Макрон изрази задоволство, че посреща премиера Заев за пръв път в Париж.

Заев: Опозицията в Северна Македония вреди на преговорите с България за ЕС

Двамата имаха работна вечеря, на която френският държавен глава каза, че ще обсъдят двустранните отношения, европейската перспектива на Република Северна Македония, правовата държава, реформите и ситуацията в региона на Западните Балкани и ролята на Франция.

Макрон изтъкна, че двете страни поддържат отношения на доверие и сътрудничество от обявяването на независимостта на Северна Македония, припомняйки, че Франция е допринесла за мирното решение на междуетническия конфликт, кйто доведе до Охридското спразумение, 20-годишнината на което ще се отбележи тази година.

Заев: Португалското предложение е отлична стартова основа за договор с България

Посочвайки че Република Северна Македония трябва да се присъедини към Европейския съюз, Макрон призна, че на Франция се гледа като на тежък и строг партньор. Но аз съм честен партньор, когато се ангажираме на един път, трябва да бъдем ясни за съдържанието и целта и да не се остави страната на този път, който изглежда невъзможен, добави френският президент.

Говорейки за решението за начало на преговори за членство на Република Северна Македония с ЕС и за изпълнените условия, френският президет подчерта, че е време за реализирането му.

Време е да се конкретизира това решение и ние ще работим да се намери решение за начало на преговорите. Вашата страна заслужава да започне преговорите с ЕС без отлагане, добави Макрон.

Заев от своя страна благодари на Макрон от името на правителството и гражданите на Северна Македония за подкрепата, посочвайки че днешната среща обогатява приятелските връзки между двете страни в годината, в която се отбелязват 28 години от установяване на дипломатически отношения с Франция.

Заев: Вярвам, че ще проявим мъдрост и ще постигнем решение на споровете с България

"Особено място в развитието на македонско-френското приятелство има и президентът Макрон с неговата публична подкрепа за договора от Преспа. Пред нас е срещата на върха на ЕС през юни и тя е истинска възможност за крачка напред и решение за премахване на блокадата на нашия европейски път. Диалогът носи решение", каза Заев.

Той оцени, че предложенията на португалското председателство на ЕС представляват добра основа за решение. "Северна Македония е подготвена за диалог, който ще ни донесе приемливо решение в рамките на Договора за приятелств с България. Това означава, че въпросът за македонския език и македонската идентичност не трябва да се оказват на преговорната маса", каза Заев.

В публикация във Фейсбук след срещата Заев посочи, че става въпрос за "истрически важно работно посещение" по покана на президента Макрон. В състава на делегацията на Република Северна Македония в Париж са и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров и министърът на външните работи Буяр Османи.
БТА