Зоран Заев
Зоран Заев / Gulliver/Getty Images
Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ иска премиерът на Северна Македония Зоран Заев да приеме дебат с лидера на партията Християн Мицкоски на тема за какво преговаря с България "далеч от очите на обществеността", съобщава в. "Независен весник".

Опозицията твърди, че само преди няколко месеца Заев е казвал за български медии, че македонците и българите са един и същ народ и говорят един език. Според ВМРО-ДПМНЕ Заев сам е провалил македонските позиции, приемайки тезите на "най-големите български екстремисти", за които никой политик в България не е мислел, че някой в Македония може да ги приеме.

Зоран Заев: Цялото ни внимание е насочено към България

"Зоран Заев излезе и каза, че България през Втората световна война не е била окупатор, а администратор. Заев излиза съзнателно пред обществеността с тези негативни тези за Македония", твърди опозицията, като призовава премиерът да се съгласи на публичен дебат с Мицкоски и да каже как и с кого преговаря в България във връзка с македонската история и език.

"Независен весник" отбелязва, че ВМРО-ДПМНЕ драматизираше по същия начин и преди изборите в България, когато на всички беше ясно, че преговорите няма да доведат до резултат и че ако правителството на Заев е правило такива отстъпки, каквито твърдят те, досега щеше да има споразумение със София.
БТА