Зоран Заев
Зоран Заев / Gulliver/Getty Images
Вярвам, че всички ще проявим мъдрост и ще постигнем решение на споровете с България, добра база за което е португалското предложение, и ако успеем, първата междуправителствена конференция с ЕС би трябвало да се състои на 23 юни, заяви днес пред журналисти премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от агенция МИА.

Запитан дали е съгласен на телевизионен дебат за преговорите с България, предложен от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, Заев каза, че винаги е споделял подробностите от преговорите с Мицкоски, който е запознат и с португалското предложение. Премиерът посочи, че в момента не вижда причина за дебат, макар че е готов за него, ако не вреди на процеса на преговори.

Опозицията в Северна Македония иска дебат със Заев за преговорите с България


Заев каза, че португалското председателство на ЕС е дало изненадващо добро предложение, изгодно и за двете страни и съответстващо на практиките на ЕС, което може да доведе до решение.

"Ще се фокусираме през следващите 20 дни върху постигане на решение и ако успеем, първата междуправителствена конференция може да бъде проведена на 23 юни", каза Заев. Той призова ЕС и България да спазят обещанията си.

Премиерът съобщи, че през следващите няколко дни има срещи в Тирана, Виена, Истанбул, Париж и на други места с цел да се заздравят двустранните отношения с ЕС. Той каза, че се надява да се срещне и с българския премиер Стефан Янев в Скопие, София, Охрид или на друго място. Заев изрази и готовност да посети София, за да призове за прагматично решение и да помоли България да стане главен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани и на Северна Македония.
БТА