Румен Радев и Зоран Заев
Румен Радев и Зоран Заев / пресцентър, Президенство на Република България
Президентът Румен Радев проведе двустранна среща в Брюксел с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев. В разговора от страна на Република България участва министърът на отбраната Георги Панайотов, а от страна на Северна Македония вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, министърът на отбраната Радмила Шекеринска и министърът на външните работи Буяр Османи. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Проф. Ангел Димитров: Колегите от Скопие отказват дискусия по исторически въпроси

Перспективата за постигането на реален напредък в процеса на европейска интеграция от страна на Северна Македония беше във фокуса на разговора на Румен Радев и Зоран Заев. Държавният глава подчерта принципната си и последователна подкрепа за европейската перспектива на Северна Македония, както и очакването на България този процес да бъде улеснен от пряк и активен политически диалог, чрез който да бъдат разрешени откритите въпроси в двустранните отношения. Договорено бе през следващите дни министър-председателят на Република Северна Македония да направи посещение в София.
 

Румен Радев и Зоран Заев
пресцентър, Президенство на Република България


 
И Румен Радев, и Зоран Заев откроиха позитивния знак в отношенията между двете страни, който държавните глави на България и Република Северна направиха със съвместното си посещение през месец май в Рим и Ватикана за отдаване на почит пред делото на светите братя Кирил и Методий. Изразена бе обща воля за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения между България и Република Северна Македония, което отговаря на очакванията на гражданите и на двете държави.

Макрон: Северна Македония заслужава да започне преговори с ЕС без отлагане
 
Двустранното партньорство в сферата на сигурността и отбраната и възможността за разширяване на сътрудничеството в областта на военното обучение, също беше във фокуса на