/ БТА
Проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, даде брифинг след края на 14-ото заседание на комисията, състояло се чрез видеоконферентна връзка на 10-11 юни 2021 г.

Той обясни, че на предишното заседание се е получило "едно странно и неочаквано за нас разбиране за наша забележка в учебника за 7 клас в Република Северна Македония, където се третира времето и личността на цар Самуил".

"Предложихме всяка страна от нас да подготви един кратък текст как би могъл да изглежда един такъв урок, за да се освободим от излишното напрежение в тълкуването и оценката на това време. За наша голяма изненада, близо два месеца след тази среща, през изминалия ден предложихме такъв текст, но нашите колеги предложиха нещо, което не само беше изненадващо, но напълно чуждо на характера а работата на тази комисия", обясни проф. Димитров

"Колегите от Скопие предложиха една теоретична рамка в най-общия смисъл за мултиперспективност, в която се фетишизира правото на всеки да тълкува както реши каквото и да е събитие от историята. Това се отклонява категорично от представата за мултиперспективност в дидактично-образователния смисъл, където се дава възможност на авторите да представят едно историческо събитие или личност според гледните точки на различните участници в него. Това е съвършено различно от разбирането на нашите колеги, че мултиперспективност означава, че като отделен държавен субект имат право на какъвто те желаят прочит на миналото", допълни професорът.

По думите му такъв подход е манифест на желанието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

"Досега бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, които съществуват между нас и колегите от Скопие, сме една съвместна комисия по исторически образователни въпроси. От днешната 14-а поред среща започвам да си задавам въпроса дали наистина е така. Предният ден нашите колеги категорично отказаха да проведем какъвто и да е конкретен разговор или историческа тема – нещо, което е не само типично, но и неизбежно за професионалните историци", категоричен е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония.

Той уточни, че на срещата около час и половина са отделили за обсъждане на съвместен текст на двете правителства – съвместни чествания на исторически личности, както и дискусия за Григор Пърличев.