/ Правителствена информационна служба
Министър-председателят Стефан Янев се срещна с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет. Двамата правителствени ръководители проведоха разговор на четири очи, последван от пленарно заседание на двете делегации.

"Делегацията на г-н Заев дойде с конкретни предложения, които ще започнем да обсъждаме още днес и ще продължим в следващите дни, каза Янев. Европейската перспектива на Северна Македония е в интерес на България, но и на целия Европейски съюз", заяви Янев.

По думите му в момента имат възможност да работят по нерешените въпроси до момента – като изпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г.

Заев призова Македония и българския народ да поддържат добросъседски отношения

"Като съседи, добри приятели и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация и възможност за по-честа комуникация, която е в интерес на нашите народи, в търсене на пресечна точка на нашите интереси и в интерес на бъдещето на нашите народи и на региона като цяло", добави служебният премиер.

Той подчерта, че основната точка, по която са разговаряли, е била именно европейската перспектива на Република Северна Македония и започване на разговори за предприсъединителната конференция с ЕС.

Правителствена информационна служба

"Надявам се атмосферата на доверие да продължи в интерес на търсене на решения. Всичко това трябва да бъде в рамките на правилата и диалога", посочи още Янев.

Той допълни че ние на Балканите сме темпераментни хора и историческият дебат би се превърнал в "един дебат без край". "Историческата комисия има отговорност към хората, които са я назначили. А те са политическите ръководства на съответните страни. Прозрачността трябва да дойде от тези политически ръководители, които носят отговорност към своите избиратели", отговори премиерът на журналистически въпрос.

Той е категоричен, че езикът на омразата не трябва да се култивира, защото той често се формира "на базата на тези исторически граждани, предавани в семействата".

"Искаме да дадем възможност на младите хора от България и Северна Македония да бъдат заедно по-често и да намират език на общуване", допълни Янев.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев от своя страна заяви, че "ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение на двустранните въпроси".