Това заяви заместник-министърът на външните работи Румен Александров на Съвета по общите въпроси в Люксембург
България потвърди пред Съвета на Европейския съюз, че ще продължи да блокира присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това изявление направи заместник-министърът на външните работи Румен Александров на Съвета по общите въпроси в Люксембург.

Александров, е потвърдил, че становището на Народното събрание от 2019 г. по отношение на РСМ остава в сила. Той е отбелязал, че нашата страна очаква Скопие да изпълни поетите по-рано този месец ангажименти - отказ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи, насаждащи омраза към България в РСМ, реабилитиране на жертвите на югославския комунизъм, пострадали заради българското си самосъзнание.

"България настоява прилагането на договора за добросъседство от страна на Скопие да бъде включено сред условията в бъдещата преговорна рамка", е заявил Александров и добави, че "нашата страна отново е подкрепила рамката за преговори с Албания и е отчела напредъка на Тирана по пътя на европейските реформи".

"Португалското председателство на Съвета на ЕС направи всичко по силите си, за да се постигне решение за начало на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана", посочи представителят на председателството Ана Закариаш.

"Разбираме трудното политическо положение, в което България и Република Северна Македония (РСМ) се намират. Времето все още не е дошло", добави тя.

По думите ѝ трябва да се намери общоприемливо решение. "Насърчаваме словенското председателство да продължи нашите усилия, да не се губи скорост и да се използват вече направените предложения. Надяваме се възможно най-скоро да бъдат свикани преговори със Скопие и Тирана", заяви Закариаш.

 
БТА