/ МВнР, пресцентър
Министърът на външните работи Светлан Стоев обсъди с посланиците на държавите - членки на ЕС приоритетни въпроси от дневния ред на Съюза, сред които възстановяване от последствията от COVID-19,  в това число изпълнението на механизма за възстановяване и устойчивост, околна среда и  климат, миграция, процеса на разширяване на ЕС.
 
България винаги е подкрепяла европейската перспектива на страните от Западните Балкани и като страна от региона ясно осъзнава, че пътят към ЕС е най-силният фактор за прехода към демократично управление“, заяви външният ни министър.
 
По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония Светлан Стоев подчерта, че позицията на България е ясна, последователна и предвидима и тя не се е променила. Той заяви, че служебното правителство се ръководи от Рамковата позиция и декларацията на Народното събрание от октомври 2019 г. Позицията ни се радва  и на подкрепата на 85 процента от българските граждани.
 
„България винаги е показвала воля за конструктивен и прагматичен диалог със Скопие. Ще продължим да работим за възстановяването на доверието“, отбеляза министър  Стоев. „Очакваме правни гаранции за спазването на Договора от 2017 г. и конструктивен отговор от Скопие за дългосрочно решение на въпроса“, допълни той.
 
Министър Стоев приветства приемането на цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС и информира, че българските власти вече издават сертификати, съвместими с европейските изисквания.

Светлан Стоев
МВнР, пресцентър

Вярваме, че цифровият сертификат на ЕС ще улесни безопасното и свободно движение и ще допринесе за съживяването на икономиката, туризма и международната мобилност, като същевременно приемането му не бива да води до създаване на допълнителни бариери, привилегии, ограничения и дискриминация“, подчерта той.  По отношение на предложението на Европейската комисия за механизъм на ЕС за споделяне на ваксини България е силно ангажирана да предостави ваксини за страните от Западните Балкани възможно най-скоро и е в контакт с Европейската комисия по съответните процедури.
 
Във връзка с националния план за възстановяване и устойчивост министър Стоев подчерта, че служебното правителство оценява високо Механизма за възстановяване и устойчивост и работи активно върху адаптирането на националния план, с фокус върху проекти, ориентирани към бъдещето, които включително ще подпомогнат зеления преход и цифровата трансформация.
 
Околната среда и климатът бяха също сред акцентите в изказването на министър Стоев. Той подчерта, че България подкрепя и работи усилено за постигане на целта на ЕС за климатичен неутралитет до 2050 г. Страната ни е допринесла значително за усилията на ЕС в областта на климата, като е намалила емисиите си на парникови газове с 43,2% през 2018 г. в сравнение с нивата от 1990 г., което е доста над средното ниво за ЕС от 25,2%.
 
„Предвид постигнатото споразумение за повишаване на общата цел на ЕС за климата до 2030 г., трябва да подчертаем, че специфичните обстоятелства в нашата страна, включително социално-икономическите и стартовата ни позиция, налагат обективни ограничения на нашата амбиция“, заяви Стоев. Той уточни, че подобна амбициозна цел трябва да бъде подкрепена и от „улесняваща рамка“, която да осигури справедлив и социално балансиран преход.
 
Срещата на министър Стоев с посланиците на държавите - членки на ЕС у нас бе организирана от посланика на Португалия Мария Коельо Рибейро да Силва като заключително събитие на португалското председателство на Съвета на ЕС, което приключва в края на юни.
 
Министър Стоев благодари на португалското председателство за умелите и ефективни насоки в ситуация на пандемията от COVID-19, които  направиха възможно  разпределението на 10 милиона ускорени дози ваксини в дух на солидарност.