/ Gulliver/Getty Images
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю пред македонския „Фокус“, че България нарушава откровено 2-ри член от Договора за приятелство и добросъседство между двете държави. Все пак министър-председателят на югозападната ни съседка отбеляза, че споразумението е много успешно и за първите две години са договорени пет исторически личности и три исторически периода, които сега отбелязваме заедно.

"Договорите са задължение на двете страни, които ги подписват. По-успешни сме от всяко друго споразумение, постигнато в съвременна Европа. Ето, например, на нечии исторически комисии им трябваха 20 години, за да стигнат до решение. През първите две години успяхме да се договорим за пет исторически личности и три исторически периода и да ги отбелязваме заедно“, заяви Заев.

Зоран Заев: Как всички останали хора произхождат от маймуните, а само ние от българите?

„Историята трябва да се решава двустранно и да се обсъжда от експерти и историци, въпреки че историята е динамична наука и всеки има право на различни възгледи, аргументи и доказателства за тяхната автентичност. Очакваме отговорност и от другата страна, тъй като те имат задължение в Договора за непрекъсната подкрепа и съдействие на РС Македония. Ясно заявих, че България откровено нарушава член 2 от Договора. Те винаги изразяват недоволство от прилагането на споразумението, но не бива да забравяме, че страната ни премина през референдум, промяна на Конституцията и след това дойде пандемията“, обяснява македонският премиер, като посочва, че Скопие може и да е подписало документ за обща история с България, но то има такава с целите Балкани.

„Мога да кажа само моето мнение. Но, знам, че съм министър-председател с голяма отговорност и чест и знам къде са нашите червени линии и какви са те и че нито аз, нито каквото и да било друго правителство или Съюзът можем да променим нещата, за които не може да се разговаря, камо ли да се променят. Говоря за нашата идентичност и език. Намерихме креативни решения на въпроса с името и можете да видите, че имаме не само приятел в южната съседка Гърция, но и стратегически партньор и един от най-големите
поддръжници и инвеститори“, продължи Заев.

Външният министър: Няма промяна в позицията на България по отношение на Северна Македония

Запитан дали някое от изявленията му дава възможност на България да повярва, че историята може да бъде ревизирана, Заев отговори: „Правите неправилни твърдения. Подписахме, че имаме обща история между двете нации и трябва да бъдем ясни тук. Целите Балкани имат обща история. Ние имаме своя собствена история, но и обща. Дали османското робство не е обща история както за нас, така и за България? Римската империя не обхващаше ли целия регион? Ето защо днес празнуваме общи личности като цар Самуил, св. св. Кирил и Методий, Климент и Наум Охридски. Винаги съм знаел точно и ясно какво казвам и никога изявленията ми не са били необмислени, но те бяха открити и честни изявления“.

Заев също твърди, че не предизвиква, а решава проблеми, с пълна защита на националните и държавните интереси.

„Политиците решават проблеми и осигуряват условия за решаване на проблеми. Имахме политици, които замитаха проблемите под килима. Най-лесно е да заобиколите проблема и да не коментирате нищо. Тук ще го оставите на историците, другаде на експертите в образованието или културата, а страната ни се изпразва и младите хора бягат. Досега не съм нанесъл никакви щети на държавните и националните интереси, а напротив, не само съм ги запазил, но и съм ги потвърдил и препотвърдил, както за македонски език и идентичност, които са вписани в личната карта на Република Македония в ООН и вече никой не ги оспорва, защото това е най-голямата организация в света. Утвърдих се като човек, който решава проблеми, а не като такъв, който ги предизвиква, както правеха много от нашите политически опоненти в миналото. Поемам пълната отговорност за своите действия и политики, тъй както обирам лаврите на успехите. Днес държавата ни е уважавана повече отвсякога. Това е най-голямото потвърждение за това какви сме и какви политики провеждаме. Но за мен най-голямото потвърждение са последните парламентарни избори“, заяви Заев в интервюто за македонския „Фокус“.
Агенция "Фокус"