Служебният министър-председател Стефан Янев проведе среща с министъра на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.

Основна тема на срещата е била европейската перспектива на страните от Западните Балкани в контекста на процеса по разширяване на Европейския съюз. Фокус на дискусията са били предизвикателствата пред присъединяването на Северна Македония и възможностите за подобряване на диалога с България.

Зоран Заев: Как всички останали хора произхождат от маймуните, а само ние от българите?


С оглед на европейското председателство на Португалия от страна на гостите е била изразена готовност за посредничество при преговорите по спорните въпроси между двете държави.

Министър-председателят Стефан Янев е потвърдил българската позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония, като е обърнал внимание, че до момента не може да се очертае положителна тенденция по отношение на преодоляването на ключовите противоречия. Янев е подчертал необходимостта спорните въпроси да бъдат решени, тъй като темата е изключително чувствителна и националнозначима.

Външният министър: Няма промяна в позицията на България по отношение на Северна Македония

Министърът на външните работи Светлан Стоев е заявил, че има воля за преодоляване на различията, но този подход следва да бъде реципрочен, като е акцентирал върху ключовото значение на реалните практически стъпки в двустранните отношения.