/ iStock/Getty Images
Не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство.

Това каза министърът на външните работи в служебното правителство Светлан Стоев по време на изявленията след срещата с министъра на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархеи, които пристигнаха у нас на работно посещение.

Светлан Стоев подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от основните приоритети на българската външна политика, който е бил водещ и в рамките на програмата на българското председателство на Съвета на ЕС. 

Зоран Заев: Как всички останали хора произхождат от маймуните, а само ние от българите?

Гордеем се, че след положените от България усилия да върне темата за разширяването високо в дневния ред на Съюза, тя намери трайно присъствие сред приоритетите на следващите председателства на ЕС, посочи Стоев. 

Той отбеляза, че България продължава да е последователна в силната си подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при следване на критерия за индивидуалните постижения на всяка страна кандидат и спазване на фундаменталните ценности на общността, включително на принципа на добросъседство. Отворени сме за активен, открит и пълноценен диалог с Република Северна Македония и очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност, коментира външният ни министър. 

Борисов обсъди договора със Северна Македония с еврокомисаря по разширяването

По тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гарации за изпълнение на договора за добросъседство, посочи Стоев. 

Продължаваме да полагаме усилия за изграждане на положителна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията ни с Република Северна Македония, отбеляза той.

Министърът на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва благодари на България за ангажимента в процеса на разширяване. Ние смятаме, че процесът на разширяване е много важен за ЕС, за стабилността, сигурността и просперитета на Европа, коментира министър Силва. В момента има два процеса по отношение на разширяването - първият е започване на следващата междуправителствена конференция със Сърбия и Черна гора, а другият - одобряването на преговорната рамка и впоследствие започване на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония и Албания, посочи той.

И за двата процеса беше много важно да се вслушаме в българските предложения, инициативи и притеснения, коментира министър Силва. Сега беше време да направим директни консултации в София с България, тези политически консултации ще бъдат от огромно значение за продължаващия процес и ще бъдат много важни за португалското председателство на Съвета на ЕС, посочи министърът.

България е водеща държава членка що се отнася до разработването на нашата политика към Западните Балкани, отбеляза комисарят по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархеи. България е от региона и винаги си струва да дойдем в София да получим идеи, да направим дискусия, за да видим как можем да продължим нещата напред, коментира той. Ние сме тук заедно с България да решим какви ще бъдат следващите стъпки, посочи Вархеи.
БТА