/ iStock/Getty Images
Министерството на външните работи (МВнР) на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправя обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ, и с което целенасочено се насажда омраза към страната ни. Това съобщиха от институцията.
 
Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, посочват от външното министерство.

Заради присъединяването в ЕС: Северна Македония обяви Шар планина за национален парк
 
"България винаги е демонстрирала последователност, прозрачност и конструктивност в отношенията си със своите съседи.  Независимо от всички наши прояви на добросъседство, страната ни продължава да бъде обект на демонизиране и език на омраза в рамките на вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, което е недопустимо в съвременния демократичен свят", заявяват още от МВнР.
 
"С притеснение констатираме, че за пореден път в момент, когато София и Скопие търсят път към конструктивния диалог за намиране на взаимно приемливи решения, са налице подобни провокации. Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения и затрудняват възстановяването на доверието и постигането на напредък в двустранния диалог, които са в пряк интерес на хората от двете страни на границата", гласи съобщението.

Румен Радев за Северна Македония: Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете (ВИДЕО)
 
"България очаква от правителството на Република Северна Македония да се разграничи категорично от подобни опасни провокации и да предприеме необходимите  действия, за да изпълни на практика многократно поетите ангажименти за противодействие на публични прояви на омраза срещу България", допълват от ведомството.