През последните месец и половина България е била подложена на неимоверен натиск от европейските партньори на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на РСМ.

Това каза Румен Радев при пристигането си за участие в двудневното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел, съобщава БТА.

Президентът поясни, че нашата страна е успяла в настояването си въпросът с даването на начало на преговорите със Скопие и Тирана да отпадне от днешния дневен ред.

"Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск. Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани на нашата съседка, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи", категоричен бе Радев.

От думите на държавния глава стана ясно още, че България ще даде "зелена светлина" на членството на РСМ в ЕС само когато има видима промяна в отношението към страната ни.

"Няма как да кажем "да", преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем "да", преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история", заяви държавният глава.

"Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите от диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна", каза Румен Радев.

"Нека да е ясно - хората в РСМ са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем, както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи резултатни двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни," посочи още той.
БТА