/ БГНЕС
Няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство, а укрепването на държавността остава основен приоритет, това заяви президентът Румен Радев, който присъства на професионалния правилник на пожарникарите.

Пред медиите държавният глава уточни, че в четвъртък (16 септември) ще обяви официално дали Стефан Янев остава служебен премиер, както и дали ще има ремонт в сегашния кабинет. Тогава ще бъде разпуснато и 46-ото Народно събрание. 

"Бъдещото служебно правителство ще продължи да работи за оздравяване на държавността, за възвръщане на доверието в институциите. Надявам се, че това, което постигна сегашното служебно правителство, и това, което ще направи следващото, да бъде поето от един редовен кабинет", добави Радев.

Президентът Румен Радев
БГНЕС

Президентът обяви кога ще разпусне парламента

Запитан кога ще бъде издигната кандидатурата му за изборите за президент, Радев каза, че това ще стане съгласно издадената вече хронограма от Централната избирателна комисия.

В отговор на въпрос дали подкрепя евентуална партия на служебните му министри Кирил Петков и Асен Василев, президентът Радев каза, че вече е бил пределно ясен: "Ще продължавам да подкрепям ценностите, а не партии. Ще продължавам да подкрепям ценностите, които изповядват хиляди български социалисти - свобода, солидарност, справедливост", каза още Румен Радев в отговор на въпрос за подкрепата на БСП.

Президентът Румен Радев
БГНЕС

Румен Радев: Изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември

Държавният глава присъства на официална церемония по отбелязването на професионалния празник на пожарникарите.

Той честити празника на огнеборците и отбеляза, че това е професия, в която думите саможертва, достойнство, чест и дълг не са празни понятия, а начин на живот.

"Професия мъжка, рискована и трудна. Още със създаването си в България се превърна в във важен елемент в утвърждаването на българската държавност. Благодарение на вашата отговорна мисия в нашето общество има спокойствие и българите знаят, че дори в най-трудния момент могат да разчитат на държавата във ваше лице“, заяви Радев.

Президентът Румен Радев
БГНЕС

„Дори днес сте на работния си пост. Изпълнявате изключително опасния си дълг. Обществото вижда вашата всеотдайност и усилия. Горд съм, че и тази година бяхте достойните посланици на България и нашите съседи и приятели отново разбраха, че в труден момент могат да разчитат на нашата страна“, каза още той.

„Горските пожари стават все по-тежки и продължителни, само благодарение на самоотвержената ви работа, с подкрепата на военнослужещите, доброволците, местната власт, успяваме да ограничаваме щетите. Но тенденцията за все почести природни бедствия са недвусмислен повод, че трябва да работим за изграждане на още по-силен национален капацитет, да имате съвременно оборудване, условия за подготовка, живот и социална мотивация. Уверен съм, че трябва да продължаваме работата за подобряване на координацията между институциите. Ще продължавам да настоявам да имаме съвременен център за наблюдения, координация и управление“, допълни държавният глава.