След като преди дни президентът Румен Радев обяви, че ще разпусне Народното събрание максимално бързо, а изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември, започнаха да се спрягат различни имена около кандидатурата за държавен глава. На този етап няма официална информация от нито една партия, повечето са на ниво обсъждане.

От партия ГЕРБ заявиха, че са обсъждали вече профила на техния кандидат и той трябва да е диалогичен човек, който да поеме отговорност за възстановяване на политическия диалог.

Румен Радев: Изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември

„Искаме да излъчим кандидатура за президент, която е алтернатива на Румен Радев. Няма да излъчваме силов човек, който да се саморазправи с нашите опоненти. Искаме да излъчим човек, който от ден първи да проведе разговор с нашите най-големи политически опоненти и да се опитаме да видим дали можем да намерим по някакви важни за България точки. Има няколко варианта за такъв човек”, заяви Тома Биков пред NOVA.

По повод неофициално спрягания за тяхна кандидатура президент на България Петър Стоянов, Биков коментира:

„Името на Петър Стоянов за кандидат за президент се появи вчера след мое участие в БНР. На въпрос какво мисля за него, аз казах какво мисля – това е най-успешният български президент до момента, човек който е извадил страната от ръба на гражданска война. Това казвам и сега”.

И добави: „Преди всички президентски избори след 2001 г. името на Стоянов винаги е част от обсъжданията на десницата. Включително и в момента. Това име се върти в общественото пространство. Нормално е всеки, който е загрижен за това да даде алтернатива на Румен Радев, да обсъжда и кандидатурата на Петър Стоянов”.

Радев: Разпускането на Народното събрание е въпрос на дни (ВИДЕО)

„Кандидатурата за Петър Стоянов е слух, който върви от няколко месеца. Това е бил моят президент и е бил един от най-успешните, които България е имала. Не намирам за сериозно някой да се качва на гърба му”. Това заяви от своя страна депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!” Мария Капон.

Според нея една такава кандидатура няма да бъде заплаха за протестните партии.

„Бившият министър-председател опитва да не остане в изолация. ГЕРБ има нужда да намери съмишленици. Това е трик, за да влязат в друго поле”, каза Капон.

„В нашата организация има две граждански платформи. Ние нямаме решение кого ще подкрепим. „Изправи се БГ” категорично са го подкрепили. Искаме да видим и днешния знак на президента Радев”, добави Капон.
 

Антоанета Цонева от „Демократична България" посочи, че стратегията им за президентските избори се обсъжда в момента.

„Ние сме коалиция от три партии. Обсъждат се всички варианти. В момента, в който сме готови с решението, ще го обявим. Предстои кампания, която трябва да се свърже с избирателите. Тя трябва да каже ясно как ще бъде управлявана страната, с какъв дневен ред, с какви управленски приоритети и кои са хората, които ще поемат отговорността за управлението“, каза тя.

Запитана какво е вътрешното желание на партията и дали е правен анализ за това по-добре ли е за тях като брой депутати, ако те се явят с отделен проект, или ако отредят водачески места в листите на Асен Василев и Кирил Петков, тя отговори: „Не искам по този начин да обсъждам поведението на Асен и Кирил. Решението, което трябва да се вземе, е тяхно. В момента, в който Асен Василев и Кирил Петков престанат да бъдат служебни министри, те ще вземат своето решение. Оттам нататък разговорите между „Демократична България” и тях е нормално да започнат. Желанието ни е за пълно взаимодействие с двамата”.
 

„Нормално е за БСП да се интересува от политическите процеси. Нормално е да знаем дали президентът подкрепя проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Той заяви, че няма да предаде левите хора”, коментира от своя страна депутатът от БСП Александър Симов.

Според него един такъв проект не би имал голямо влияние върху БСП.

„Темата за роенето винаги е травматична. Чисто хипотетично ми е трудно да си представя такава нова партия. Тя би взела гласове от много и различни политически субекти. Не смятам, че може да съществува такава „всеядна” партия”, добавя Симов.

Той добави, че има решение на Националния съвет на БСП за подкрепа на Румен Радев.