Парламентът прие единодушно на второ четене актуализираната рамка на държавния бюджет за 2021 г. Тя предвижда с 2,5 млрд. лева повече приходи и 2,3 млрд. лева повече за разходи, основно за мерки във връзка с COVID кризата.

Седем милиона лева бяха отделени за допълнителни възнаграждения за октомври, ноември и декември на служителите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда за работа на първа линия в пандемията от COVID-19. Предложението беше направено от Деница Сачева /ГЕРБ-СДС/ и беше подкрепено от 188 народни представители, 28 бяха "против" и 6 се въздържаха.

За Министерството на здравеопазването са предвидени средства в размер до 224 035 600 лв. за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19, за подкрепа на работещите на първа линия в борбата с пандемията, както и за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. За закупуване на Ремдесивир се отпускат допълнителни 16,6 млн. лева.

С актуализацията на бюджета се дават 60,5 млн. лева за обезпечаване на ведомствата в условията на засилен миграционен натиск. По предложение на БСП беше разписано коя институция колко пари получава и този подход беше подкрепен от финансовия министър Асен Василев.

От тези средства за МВР са 37 млн. лева, за Министерството на отбраната - 20,2 млн. лева, а за Държавната агенция за бежанците - 695 хил. лева.

Отделно са предвидени 5 млн. лева за система за наблюдение на границата /дрон/, както и 5 млн. лева за ремонт на оградата по границата ни с Турция.

Не беше прието предложението на "Демократична България" да се отпуснат 12 млн. лева за оборудване на поне два хеликоптера за гасене на пожари.

В актуализацията са планирани общо до 440 млн. лева за подпомагане на бизнеса и програми за заетост. От тях 350 млн. лева за запазване на заетост и за изплащане на компенсации на затворени бизнеси в извънредната епидемична обстановка. 20 млн. лева са за изплащане на компенсации на самоосигуряващи се лица, а до 70 млн. лева са за подпомагане на туризма, от които 6 млн. лева за нереализирани пътувания на туроператори и 4 млн. лева за екскурзоводи.

Отделно 16,7 млн. са планирани за Министерството на културата за финансова подкрепа на артисти-изпълнители и творчески проекти в извънредната епидемична обстановка, както и за покриване на увеличените разходи за електрическа енергия на държавните и общинските културни институти.

До 60 млн. лева са предвидени за авиопревозвачите и до 40 млн. лева за автобусните превозвачи.

До 70 млн. лева са заложени за подпомагане на земеделските производители, както и 15 млн. лева за преодоляване на последиците от градушките.

До 100 млн. лева са допълнителните трансфери към общините за изплащане на действително извършени разходи за противоепидемични мерки във връзка с COVID-19.

Допълнителни 23 млн. лева се отделят за образование, от който 15 млн. лева за висшите училища и 8 млн. за системата на училищното и предучилищното образование.
Отпускат се и допълнително 220 млн. лева на пътностроителните фирми.

За произвеждане на избори в бюджета са заложени 133 млн. лева.