Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Конкурсът за доставка на американски изтребители Ф-16 бе опорочен. Американските ни партньори печелят този конкурс с политически лобизъм. Това заяви президентът Румен Радев, след като взе участие в освещаването на бойните знамена по повод Йордановден.
 
„Конкурсът бе опорочен. Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното - обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила. Дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България“, каза президентът.

Радев: Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма, защо беше целият този цирк

Президентът Румен Радев
БГНЕС

„Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да имало пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети“, допълни той.
 
„Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава да искаме да печелим уважението на Европа и света, при положение че ние не уважаваме собствените си закони и правила“, посочи още президентът Румен Радев.

Избрахме си изтребители F-16

Президентът Румен Радев
БГНЕС