/ БГНЕС
България избра за армията си изтребители F-16.  Военният министър Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов са внесли в Министерски съвет доклад, базиран на анализа на политико-военната и междуведомствената експертна група, които разглеждаха офертите на Италия за изтребители „Юрофайтър“, на САЩ за F-16 и на Швеция за бойни самолети „Грипен“.

Премиерът Борисов държи бъдещите бойни самолети да бъдат нови
 
България да започне преговори със САЩ за закупуването на нов изтребител F-16. Това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си, съобщи на брифинг в късния следобед днес - последния ден преди коледните празници зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, който е ръководител на политико-военната група.
 
„Придобиването на нов многоцелеви изтребител, като F-16 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на много качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация“, каза ген. Запрянов.
 
Изводите в доклада стават факт два дни, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео официално обяви, че е лобирал в телефонен разговор до Бойко Борисов за американската оферта за превъоръжаването на авиацията ни. В съобщение на държавния секретар, публикувано на сайта на Държавния департамент, се посочва, че Съединените щати са готови за работа с българското правителство за потенциалната продажба на изтребители F-16. 
 
Освен това в последните дни заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан посети лично София и се срещна и разговаря с премиера и с военния министър по темата. Малко преди тези разговори премиерът Бойко Борисов изрази надеждата си за по-добра оферта за изтребители, като цитира пилоти, според които предлаганите F-16 били по-добри от „Грипен“ и „Юрофайтър“.

Военни експерти препоръчват новите изтребители да са „Грипен“
 
По-рано пред Дарик военни пилоти изразиха мнение, че за българските условия и възможности „Грипен” е по-подходящ. Майорът от резерва Станислав Пешев, който е летял на F-16 и има впечатления за „Грипен“ от симулатор на изтребителя:
 
Този самолет позволява да се експлоатира от необорудвани летища, дори и от шосета може да излита и да каца на тях. F16 има много високи изисквания към летището, от което оперира. Освен това са важни изискванията към чистотата на повърхността отдолу са много големи и не трябва да има никакви замърсявания, никакви камъчета. Всяко нещо, което се засмуче, може да увреди двигателя“, обясни специалистът.

Борисов: Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява
 
Като основно предимство на шведските „Грипен”, полковникът от резерва Любен Лозанов, отговарял дълги години за безопасността на полетите в Щаба на ВВС посочи лесната му и евтина поддръжка. 
 
„На модулен принцип е, двигателят се сменя в полеви условия за 2 часа. В жизнения цикъл на един изтребител цената на закупуване е горе-долу около 1/3 от парите, които се харчат по време на целия му жизнен цикъл. И едно е да имаш 4700 долара на един час във въздуха и друго е да имаш 7000 долара на един час“, посочи той.

САЩ, Швеция и Италия с оферти за изтребители за армията ни
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, че се е съобразил с мненията на политико-военната и експертната групи и обясни какво следва:
 
„При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и Министерство на отбраната, следва предложение за подписване на договор, което трябва да бъде изготвено от четирима министри - на отбраната, на икономиката, на финансите и външните работи. Ако то бъде одобрено от Министерския съвет, следва ратификация на този договор от Народното събрание“.

Полковник от резерва: Процедурата по избор на бойна техника трябва да е прозрачна
 
С аргумента, че информацията е секретна от МО не аргументираха подробно избора на F-16.
 
Министърът обясни, че при две от трите оферти допълнителното оборудване и въоръжение ще доведат до сериозно поскъпване. От доклада става ясно, че офертата на САЩ тепърва ще се договаря и изяснява, но в американското предложение е включено цялото оборудване, докато при другите ще се наложат допълнителни договори с трети страни.