Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов изрази надеждата България да получи по-добри условия за покупката на нови изтребители. Той коментира темата в отговор на въпрос на български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел.
 
По неговите думи от разговорите, които е имал с летци-изтребители, нови машини Ф-16 блок 70 са значително по-добри самолети от всички останали, които се предлагат - от старите "Юрофайтър", а и от "Грипен". „Има комисии, които разглеждат тези оферти, по никакъв начин не се меся, дебело подчертавам, освен че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет“, посочи премиерът.

Военни експерти препоръчват новите изтребители да са „Грипен“
 
Ситуацията в района се усложнява, добави той и уточни, че българските Военновъздушни сили (ВВС) вече имат задачата не само да охраняват въздушното пространство.

Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява“, поясни Борисов.
 
„Към този момент мисля, че и съседите имат такива самолети. Нито влияя на комисиите, нито искам да влияя. Надявам се по геостратегическото партньорство, което имаме с НАТО и САЩ, в един момент, в най-скоро време, дал съм много кратки срокове, протакането започва да изнервя всички, заделили сме парите и искаме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това“, което е необходимо, каза той.

Полковник от резерва: Процедурата по избор на бойна техника трябва да е прозрачна
 
Премиерът отбеляза, че в последните 10-15 години, при други правителства, са купувани само транспортни въздухоплавателни средства за ВВС - вертолетите "Кугър" и "Пантер", самолетите "Спартан", без въоръжение.

„Много пъти съм се шегувал - колкото да натоварят Генералния щаб и да избяга. Това сме за момента закупили. Затова искам действително да имаме бойни машини, които, като се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят“, обясни Борисов.

В отговор на въпрос кого се очаква да победят, министър-председателят отговори "агресор, който и да е той".
БТА