Във връзка с многобройни запитвания от медиите и високия обществен интерес, прокуратурата уточнява, че към 09.00 часа тази сутрин все още не е информирана за извършване на действия по разследвания „по неотложност“ спрямо политически лица.

С оглед разпространено до медиите от пресцентъра на МВР съобщение в 21:12 часа на 17 март, че „в ход е мащабна операция във връзка с 120 случая на Европейската прокуратура в България“, съгласно Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета на ЕС от 12 октомври 2017 г., компетентна да разследва би следвало да е Европейската прокуратура.

Борисов прекара нощта в ареста - какво следва (ВИДЕО)

В случай че разпространената от МВР информация отговаря на истината, следва да отправяте своите въпроси към представители на Европейската прокуратура.

Съгласно българското законодателство, при извършване на действия по разследване „по неотложност“, протоколите следва да бъдат представени пред прокурор за одобрение. В случай че това бъде извършено, обществеността ще бъде информирана.

Припомянме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прекара нощта в ареста. Вчера малко преди 21:00 часа той, медийният му съветник Севделина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха задържани.

Адвокатът на Борисов: Няма повдигнато обвинение срещу него

Мащабната акция на МВР бе по разследване на Европейската прокуратура, потвърдиха за NOVA от силовото ведомство. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси.

От МВР посочиха, че "акцията е по неотложност", което означава, че прокуратурата не е била уведомена за нея. В 07:00 часа тази сутрин симпатизанти и членове на ГЕРБ се събраха пред Главна дирекция "Национална полиция". 

Голяма част от тях дойдоха на място още вчера вечерта и някои прекараха нощта там. Преди това те бяха и пред къщата на Борисов, за да изразят своята подкрепа и солидарност към лидера си. Протест има пред Министерския съвет.