/ Георги Димитров
ГЕРБ с остра реакция на отказа на председателят на Народното събрание Никола Минчев да извика на изслушване премиера Кирил Петков. След като на няколко пъти от сутринта те настояваха министър-председателят и вицепремиера Нинова да обяснят лично за фосмажорните обстоятелства, опозицията получи отказ от Минчев.

"Ако преди време въпросът, който вълнуваше българското общество беше "Кой", сега се пита "Къде е". Къде е Кирил Петков?", запита председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на извънреден брифинг.

Никола Минчев не намира за необходимо премиерът Петков да обяснява пред депутатите за цените

"Защо председателят на НС се е превърнал в параван, зад който се крие безпомощния министър председател, който очевидно не управлява процесите и няма отговори. Въпросът къде е Петков тежи с още по-голяма сила при факта, че редовното заседание на правителството беше отменено. Няма го в парламента, няма го в Министерския съвет. Да не се е евакуирал някъде или пък ползва форсмажорно обстоятелство на необяснима сила, за да излезе пред депутатите и да обясни как Корнелия Нинова изземва функцията му на премиер и диктува дневния ред на обществото и на МС, както и дневния ред на парламента", допълни Атанасова.

Тя заяви, че очаква Минчев все пак да покани Кирил Петков. "В против случай ние имаме едно обяснение само - Корнелия Нинова в момента е извикала премиера и в момента се разбират като мъже", посочи още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ и БСП се скараха заради искане за изслушването на премиера и вицепремиера

Томислав Дончев предупреди, че въвеждането на форсмажорни обстоятелства ще бъде пагубно не само от политическа гледна точка, но и от икономическа.

"Представете си стопанския живот на страната. Доставчикът на една строителна компания след подобна новина дали ще е склонен да доставя материали, като компанията ще може да не му плаща в срок? Строителната компания ще бъде ли склонна да продаде на някой имот, при положение, че както бе анонсирано, той може да им плати? Какво се случва с контрагентите на всички български компании в други държави, които разберат, че в България има закон, според който те може да не си плащат и да не спазват договорите", запита риторично Дончев.