/ БТА
Народното събрание излезе в почивка, след като ГЕРБ и БСП влязоха в спор по искането за изслушване на премиера и вицепремиера за въвеждането на форсмажорни обстоятелства.

Това стана по искане на председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя поиска почивката, за да може председателят на парламента Никола Минчев да се свърже с кабинета на премиера Кирил Петков, за да го уведоми, че една от парламентарните групи желае да зададе своите въпроси относно въвеждането на извънредна обстановка. Народното събрание обсъжда на първо четене промени в Закона за пощенските услуги. 

Александър Ненков в процедура по начина на водене припомни, че преди повече от час Никола Минчев е поел ангажимент за това да помисли как и по какъв начин да покани министър-председателя, за да даде обяснение за това, което е станало вчера по водещата новина, а именно - въвеждането на извънредни обстоятелства в държавата.

„Виждам, че МС също, явно поради някакви форсмажорни обстоятелства, не заседава днес, което означава, че министър-председателят и цялото правителство се крие, тъй като естествено на МС ще бъде поставен въпросът за форсмажорните обстоятелства, които г-жа Нинова вчера анонсира“, заяви Ненков.

Той посочи, че това не е просто някаква шега. Това е много сериозно обстоятелство, което обръща "с хастара на обратно" целия икономически и стопански живот на страната, отбеляза депутатът. 

Предполагам, че вече сте се свързали с министър-председателя, ако сте го открили, какви са били обстоятелствата, единствената държава в ЕС, която се позовава на форсмажорни обстоятелства, е България, настоя Ненков.

Форсмажор означава непреодолима сила, каза колегата му Тома Биков. Той посочи, че неопреодолимата сила в този кабинет означава БСП. При тях всичко започва с форсмажор и свършва с форсминор, коментира Биков. 

Борислав Гуцанов от левицата също в процедура по начина на водене посочи, че колегите му от ГЕРБ-СДС правят внушения пред обществеността, повтаряйки едно и също.