/ БГНЕС
Бившият председател на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова коментира, че е шокирана от случващото се тази вечер. Тя обясни, че се намира в дома си и е научила от телевизията за всичко.

Самата тя няма обяснение и по думите ѝ няма никаква връзка с еврофондове и европроекти.

"Грозен е начинът, по който всичко това се случва. Прилича ми на форсмажорно положение, което някой неподготвен обяви и после му скочиха всички от коалицията". Това коментира зам.-председателят на НС Росица Кирова.

"Невероятна постановка – нямаше Министерски съвет днес, цял следобед са водени разговори кое и как да се случи. Защо смятате, че е правилно онова, което всички отричахме, това е ужасно, потресаващо. Ако има основания, доказателства действия, по които нещо да се предприема, то трябва да е по правилния начин", допълни Кирова.

По думите ѝ последният месец правителството губи не заради ГЕРБ или заради Борисов, а заради тяхната собствена немощ да се справят с кризите.

"Не е задържан. Борисов е в дома си, пред който сме всички ние. Адвокат Менков беше допуснат едва след час, това е грубо нарушение на НПК. В 20 ч. да се започнат такива действия се прави само при тежко престъпление, а няма данни за такова", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която е с други членове на ГЕРБ пред дома на Борисов.

"Абсурдно е това, което се случва. Ние се превръщаме в държава, в която важат бойкорашковските правила. Това не е допустимо - лидер на най-голямата опозиционна сила в 20 ч. да е с 10 полицаи в дома му. В момента грубо се погазват конституционни права. Достъпът до защита е такова. Повече от час не беше допуснат адвокат вътре, където се извършват някакви следствия, без да знаем какви са. Не сме говорили с никого, на повечето от колегите са изключени телефоните", добави Атанасова. 

"Опитват се да арестуват Бойко, Менда, Влади Горанов и Севда... Много трудна задача за управляващите, защото заповедта за арест все пак изисква да се състави изречение с подлог и сказуемо...", написа депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син във Фейсбук профила си тази вечер след новината за арест на лидера на партията. В същото време ПР-ът на ГЕРБ опроверга информацията за задържане и уточни, че се извършва проверка.

В поста си Дилов казва, че това е "чудесен начин да се отклони вниманието от решенията за форсмажора, ние в НАТО ли сме, или не, цените на тока, горивата, олиото и т.н. В селото на въртоглавите всеки ден е панаир!".

"Това не е законосъобразно, нямат заповед за обиск. Една показна процедура на Рашков. Няма документ", заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Анна Александрова, която пристигна пред къщата на Бойко Борисов в Банкя, където се извършва полицейска акция.

"Само Кирил Петков е над закона", каза още Александрова, визирайки публикацията на премиера във Фейсбук профила си, който по-рано написа, че никой не е над закона. 

"Свинщина" – с тази дума определи случващото се тази вечер в дома на Бойко Борисов депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов. "Тази вечер ли трябваше да бъде този панаир, от една година са на власт. Абсолютна свинщина", допълни той.

Той подчерта, че не разбира случващото се, тъй като няма нищо доказано.

"След като започна по време на изборите това издевателство, тази вечер посегнаха на лидера на най-голямата опозиционна партия – посред нощ, тайно, промъкнаха се нелегално. Това коментира Цвета Караянчева, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и бивш председател на НС.

"Искам да поканя г-н Петков да дойде тук и да видим какво ще каже на всички тези хора, които са готови да тръгнат насам", допълни тя.

На въпрос по повод написаното във Фейсбук от Васил Божков, че е давал показания и на тази база са арестите, Караянчева заяви: "Жалко за такава държава, която се осланя на показанията на човек с над 19 обвинения".

"Да се правят арести посред нощ, да се пускат съобщения в медиите, че едва ли не активът на ГЕРБ е арестуван", възмути се Караянчева.

 
БГНЕС