В ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, съобщиха от МВР.

Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше отведен в Главна дирекция „Национална полиция“. Той е изведен с черен джип от дома му в Банкя.

Адвокатът на Бойко Борисов  - Менко Менков,  влезе в сградата на главната дирекция на полицията при клиента си.

Десетки симпатизанти, почти цялото ръководство на партия ГЕРБ, младежката организация и членове на парламентарна група на ГЕРБ-СДС се събраха пред сградата на ГД "Национална полиция", където лидерът на партията Бойко Борисов бе доведен в хода на мащабната полицейска акция.

"ГЕРБ са информирали председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер и генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес за случващото се с Бойко Борисов и членове на партията", каза пред медиите националният координатор на ГЕРБ Никола Николов.  

"В процес сме на осъществяване на комуникация и с председателя на ЕНП Доналд Туск", добави той. Отделно от това, евродепутатите от ГЕРБ-СДС са уведомили и част от европейските комисари какво се случва в европейска България.

"Не е обвинен, извършено е претърсване по неотложност, без разрешението на съда", заяви адвокатът на Борисов Менко Менков.

"Ще бъде задържан за срок от 24 часа. Производството е от 17 март и не ми казват за какво е. Никакви документи, освен протоколът за претърсване. Не са иззети никакви вещи от дома му и от него лично. Отивам да видя каква заповед ще изготвят и ще се видим горе пред дирекция на полицията", каза Менков.

По думите му на Борисов също не са му обяснили защо е задържан. 

"Това е началото на края на правителството на Петков", посочи зам.-председателят на партията Тома Биков.

"В момента виждаме отново една ПР акция. Аз нямам притеснения. Притеснява ме това, че законите в България все повече и повече не се спазват. Това, което се случва е безпрецедентно. Показва законите в страната. Не може да се прави по подобен начин обиск", категорична е Деница Сачева

"Тази акция идва само ден, след като се обяви новата социология, според която ГЕРБ не само наваксва изоставането от ПП, но и е напът да ги изпревари", посочи Георг Георгиев

Костадин Ангелов, Томислав Дончев, Тома Биков, Деница Сачева и членове от младежката организация на ГЕРБ бяха пред дома на Борисов в Банкя и скандираха "оставка".

Георги Димитров

По информация от разследването в дома на Арнаудова е открит джип, който се води собственост на фирмата "Аркад". Тя строи газопровода "Турски поток" през България.

Междувременно премиерът Кирил Петков написа в страницата си във Фейсбук: "Няма никой над закона!".



Говорителят на кабинета "Петков" Лена Бориславова потвърди за NOVA новината за текущата акция.

Пост с коментар по казуса пусна и обвиняемият бизнесмен Васил Божков. Той написа, че след негов сигнал и показанията му пред Европейската прокуратура от последния месец, "днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве".


 
 
МВР, NOVA, БТА, БГНЕС