Протестиращите симпатизанти и депутати от ГЕРБ продължават да стоят пред сградата на "Национална полиция". Засега всичко е мирно, няма ескалация, предаде БГНЕС.

Депутатите от ГЕРБ дадоха свободна трибуна на граждани, които да се изказват, както искат.

"Искат да се откажем. Това е психологическа атака. Благодаря ви, че сте тук. Искаме си Бойко. Киро да си отива в Канада", призова Тома Биков от ГЕРБ. 

От сутринта шествието се придвижва между различни институции. То е предвождано от депутати на ГЕРБ-СДС и евродепутати от партията. Протестът започна пред Министерския съвет, след което отиде до МВР. По пътя си към парламента, шествието мина и покрай дома на премиера Кирил Петков, който се намира недалеч от НС.

Протестиращите огласиха жълтите павета с викове "Оставка", докато в пленарната зала вътрешният министър Бойко Рашков говореше на редовния парламентарен контрол. Народният представител Костадин Ангелов заяви, че автобусите с членове на ГЕРБ са спирани по пътя към протеста в София. "Ние сме под диктатурата на червения ботуш на Бойко Рашков, под диктатурата на канадския гражданин Кирил Петков", заяви той на стълбите пред парадния вход на НС.

Събитието се излъчваше на живо в профила на арестувания лидер на партията.В 9 часа пред сградата на Министерски съвет започнаха да се събират членове и симпатизанти на партията, дошли да изразят подкрепа за лидера си Бойко Борисов, който беше задържан при специализирана полицейска операция късно снощи. Те настояха Борисов да бъде освободен незабавно, обвинявайки ръководството на МВР в полицейски произвол.

протест ГЕРБ
БГНЕС

Малко преди 10 часа към протеста се присъедини и парламентарната група на ГЕРБ, която пристигна директно от заседанието в Народното събрание. Движението по булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“ беше блокирано, а пред сградата на Министерския съвет е разположен полицейски кордон. 

Според организаторите сред протестиращите има симпатизанти от различни части на страната.

Борисов прекара нощта в ареста - какво следва (ВИДЕО)

"Колкото повече ни удрят, толкова по-силни ще бъдем", обяви народният представител Томислав Дончев. Според него вчерашният арест на бившия премиер е начин за разправа с опозицията. По думите му, МВР се използва за „тънки политически сметки“ от страна на управляващите. 
 

протест ГЕРБ
БГНЕС


"Просто Киро - върви си, брате. Върви си с мир, че иначе ще стане страшно. Върви си, просто Киро", апелира от своя страна Любен Дилов-син.

От партията многократно обявиха, че става въпрос за "мирен протест".

протест ГЕРБ
БГНЕС 

протест ГЕРБ
БГНЕС


По-рано депутати, бивши министри, членове и симпатизанти на ГЕРБ се събраха пред Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Лидерът на партията Бойко Борисов прекара нощта в ареста. Вчера малко преди 21:00 ч. той, медийният му съветник Севделина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха задържани.

"Ние не може да не защитим лидера си. Ако някой болен мозък си въобразява, че може да злоупотреба с държавните институции, той е сбъркал", каза още Дончев и добави: "Познавам Бойко Борисов от над 10 години. Не вярвам, че той може да е изнудвал когото и да е. Тази операция има за цел да обезглави опозицията".

ГЕРБ с реакция след мащабната акция на МВР

Според националния координатор на ГЕРБ Никола Николов "това е театър, организиран от Бойко Рашков и Кирил Петков за да прикрият своята пълна безпомощност".

"Цялата тази ситуация е абсурдна. Връщаме се към 1945 г., когато хиляди са били отвеждани от домовете си. Понеже не им харесва съдебната система остава да върнат Народния съд". Това каза другият зам.-председател на ГЕРБ Делян Добрев по повод обиска и отвеждането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов късно снощи в ГД "Национална полиция". Според Добрев с това задържане правителството на Кирил Петков цели да прикрие важни решения свързани с военния конфликт в Украйна.

 

"Задържането на Борисов е кулминацията на дълъг процес срещу ГЕРБ". Това заяви пред NOVANEWS Цвета Караянчева. По думите й случилото се е началото на потъпкването на демокрацията.

Адвокатът на Борисов: Няма повдигнато обвинение срещу него

„Този процес започна още през лятото на 2021 година, по време на изборите. Тогава много пъти сигнализирахме, че има наши симпатизанти и членове на партията, които бяха арестувани и обискирани без причина. Това е кулминацията на един дълъг процес. Днес получаваме информация, че наши членове, които искат да дойдат на протеста, са спирани от полицейски служители”, обясни тя.

Караянчева се обърна и към полицаите с призив.

„Пуснете тези хора да дойдат, ние няма да бъдем агресивни. Идваме да изкажем своята подкрепа към лидера на ГЕРБ и към демокрацията, както и към това да не се позволяват повече такива арести”, каза още тя.