/ БГНЕС
"Има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване", допълни адвокат Менко Менков
Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков каза, че няма повдигнато обвинение срещу него.

"Няма и не може да има повдигнато обвинение, тъй като обвинение може да се повдигне само след писмено потвърждение от прокурор", обясни пред журналисти снощи късно адвокатът, който беше в сградата на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), където бе отведен Борисов. Той каза, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение "Боец".

Менков уточни, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите. Преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и не е докладвана на прокуратурата, каза Менков. По думите му първото действие по разследването е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството на свидетел днес и това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсванията в дома на Борисов.

Борисов прекара нощта в ареста - какво следва (ВИДЕО)

Няма повдигнато обвинение, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини, обясни адвокатът. 

"За нито едно от извършените претърсвания няма предварително разрешение на съда, полицейските органи ги извършват при т.нар. условия на неотложност и са длъжни до 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания", коментира Менков. Той смята, че изобщо не може да се говори за никаква неотложност, при положение че проверката тече вече три месеца.

Според него в разследването не участват европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори и не става въпрос за никакви евросредства. "В момента дори няма разследващи полицаи, има само полицейски органи, които се държат изключително професионално", разказа той за обстановката в ГДНП. "Ще очакваме разследващите да решат какво ще правят. Те трябва да докладват на прокуратурата, да се определи наблюдаващ прокурор, да видим ще има ли повдигане на обвинение, няма ли, Борисов може да бъде разпитан в качеството му на свидетел", посочи Менков . 

Членове и симпатизанти на ГЕРБ са пред ГДНП, ще има протест и пред Министерски съвет

Пред ГДНП, където беше отведен Бойко Борисов, снощи се събраха активисти и симпатизанти на ГЕРБ  и народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС. Преди това те бяха пред къщата на Борисов в Банкя, след като беше оповестена информацията, че е задържан лидерът на ГЕРБ. От МВР съобщиха, че Бойко Борисов е задържан и че е в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България. 
БТА