/ iStock/Getty Images
След снощното задържане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не закъсняха и реакциите на депутатите от различните парламентарни сили в Народното събрание. 

"Дойде време, в което пороците на управлението на ГЕРБ се виждат от органите в държавата". Това каза председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски в декларация от името на група. "Добре, че дойде време, че тези пороци вече се виждат от органите в държавата - правителство, надявам се и прокуратура. Без съвместните действия на полицията и прокуратурата, няма да стигнем до така желаната нулева корупция", каза още Свиленски.

Членове и симпатизанти на ГЕРБ на протест пред Министерски съвет

"Бих се изненадал, ако прокуратурата задържи за постоянно Бойко Борисов". Това заяви Атанас Атанасов от „Демократична България“ и допълни: "Аз лично знам поне 50 случая, за които Бойко Борисов трябва да бъде разследван."

Според Атанасов опозицията не може да бутне властта. „Гледам ги колко са изплашени“, добави още съпредседателят на ДБ.

"Законът трябва да бъде спазван от всички". Това каза Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" пред журналисти в НС за вчерашната акция в Банкя.

"Законът трябва да бъде спазван от всички. Не е важно какъв си бил или какъв си в момента. Ако по някакъв начин МВР е преценило, че някой е извършил престъпление, има си процедура, има си закон, който трябва да бъде следван. Доверявам се на МВР", заяви Ананиев и уточни, че няма доверие в прокуратурата.

Ананиев каза, че не е знаел предварително за тази акция. 

Борисов прекара нощта в ареста - какво следва (ВИДЕО)

"Няма прикриване на един обществено значим казус с друг". Това каза председателят на парламента Никола Минчев.

Попитан дали властта прикрива нещо с тези си действия по задържането на Борисов, той бе категоричен: "Не се опитва да прикрие нищо категорично. Това е друга линия на действие, която е нормална за изпълнителната власт, за МВР да си върши работата", каза председателят на НС. 

"Едно добро начало" - така коментира случилото се до момента депутатът от „Има такъв народ“ Виктория Василева.

„Надявам се да има продължение този филм, да бъде сериал“, заяви Василева.

Тя посочи, че толкова отдавна липсва справедливост, че дори е трудно да се зарадваш на това съобщение за Борисов. 

Промяната днес продължава и нещата се влошават. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна, като подчерта, че ДПС няма да излиза с декларация.

"В момента декларациите, които чухме, се основават на предположения. Изводът от това, което чухме, можем да го направим. Чухме, че 12 години са се извършвали покушения срещу демокрацията. Ние от тази трибуна го твърдяхме това нещо през целия този период, но тя промяната днес продължава и нещата се влошават в още по-лоша посока. Така, че вие продължавате промяната, т.е. рушите още повече демокрацията", каза Карадайъ.

"Твърдите "дойдохме на власт да се борим с нарушителите на закона". Да, дойдохте на власт с нарушаването на Конституцията на Р България. Чухме още Бог да пази България. Бог да пази България, но уважаеми колеги, ние пазим ли я", каза още Карадайъ, цитиран от БГНЕС.

"Гледам на това като на нещо, което трябваше да се случи, защото има страшно много въпроси към Бойко Борисов и въпросните министри, на които нямаше отговор. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента.

„А политическата ситуация в прокуратурата беше създадена така, че да не може да им се търси отговорност. И това, че в крайна сметка се стигна до такива усилия е нещо логично за мен“, допълни той. Иванов обясни, че цялата информация, с която разполага по случая, е от медиите.

Запитан дали в конкретния казус с Борисов може да бъде заобиколен главния прокурор Иван Гешев, Иванов заяви: „Трудно може да бъде заобиколен главния прокурор, защото с годините е създадена тежка кариерна зависимост в прокуратурата от него и подконтролната му колегия във ВСС“ и обясни, че затова е важна структурната реформа във ВСС, за да могат прокурорите да се чувстват свободни.

На въпрос дали с тези действия се прикрива нещо друго, като например изпращане на оръжие за Украйна, както твърдят ГЕРБ, Иванов отговори: "С отказа си изобщо да влязат в сериозен разговор за необходимостта от реформа в прокуратурата, ГЕРБ показаха, че не са точно партия, а са една кооперация за осигуряване на взаимна политическа безнаказаност от закона на бивши министри и функционери на властта. Естествено е, че сега ще истеризират и твърдят какво ли не, но е добре да се придържат към фактите", допълни той.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ е научил за ареста на Бойко Борисов от медиите. Това обяви самият той днес преди началото на заседанието на Народното събрание. По думите му той не е разполагал с информация предварително какво ще се случи.

„Не съм нито от МВР, нито от Прокуратурата. Нямам вътрешна информация", каза той. 

Йорданов бе категоричен, че кабинетът не е застрашен от тази ситуация. „Законите са такива, каквито са. Огромна част от тези закони бяха приети от ГЕРБ“, каза още той.