Здравният министър проф. Николай Петров
Здравният министър проф. Николай Петров / БГНЕС, архив
Проф. Николай Петров не би казал, че системата на здравеопазването няма слабости, но той като министър ще се опита да я направи по-ефективна. Това сподели самият той пред БНТ. Става натрупване на случаи с починали пациенти, коментира министърът. Той обаче е категоричен, че не бива да изпадаме в крайности и да "сатанизираме" едно съсловие.

Уволняват служители в „Пирогов” заради починал пациент

Лекарите и медицинските сестри работят в доста трудна среда, спешните медици работят в изключително екстремни условия, добави той.

Работещи в "Пирогов" настояват да се преразгледа решението за уволнения екип (СНИМКИ)

"Много се надявам с проекта за спешната помощ, който е приоритет на правителството, да подобрим тяхната материална база, тяхното оборудване, включително паралелно върви още един проект, който ще се отнесе към тяхната квалификация и обучение", каза той.

Проф. Миланов за случая с върнатия пациент от Пирогов, който почина: Тежка грешка

Проф. Петров открои, че има затихване на тенденцията завършилите медици да напускат страната. "Има затихване на процеса по мигриране на медици, 640 медици се дипломират на година, напускащите за 2015-а са 365, а за 2016 г. - 258, за една година са със 100 по-малко. А някои дори отиват само за краткосрочни курсове в чужбина, много от студентите се записват за специализация в България, половината от тях, преди години беше съвсем по-малък процентът", каза той.

Медиците и образованието у нас са на много високо ниво, отбеляза Петров. "Има голям процент на чуждестранни студенти в нашата образователна система, което доказва, че сме на изключително високо ниво", подчерта министърът.

Проверки в столични болници заради писмо от вдовица

Той заяви, че резултатите от проверките в спешна помощ и две болници, ще са ясни до вторник. Министърът ги разпореди след разговор с вдовицата на починал пациент.

Здравният министър с идеи за промени след случая с починал пациент

Вчера във Враца той лансира идеи за промени, които смята да реализира още следващата седмица.