Във видеообръщение тази вечер министър-председателят Кирил Петков определи вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), относно интеграцията на Западните Балкани и по-конкретно Република Северна Македония, като навременна и полезна дискусия, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът обеща още този месец да отиде до съседите ни. 

След над 5 часа КСНС при Радев: България обяви позицията си за Северна Македония (ВИДЕО)

По думите му, дискусията на съвета е показала, че всички участници споделят една обща цел - излизането от застоя в отношенията с Република Северна Македония и даването на ново начало в стремежа към добросъседство.

„Искам да благодаря на президента за свикването на КСНС вчера, както и на парламентарно представените групи за тяхното участие. Ние заедно се обединихме около обща цел - добросъседство. Потвърдихме съществуващата позиция на България в отношенията ни с РС Македония”, заяви министър-председателят.

По думите му е даден и нов старт на диалога, който трябва да се случи през следващите месеци със западната ни съседка. „В този нов старт трябва да обсъдим важни за двете страни теми - за правата на българите в Северна Македония, обща инфраструктура, общ културен календар, евроинтеграция и история”, допълни той.

"Само с труд и много усилие ние можем да постигнем бърз напредък в нашите отношения. Надявам се, че нашите съседи и нашата делегация във всички тези сфери ще могат да постигнат реален прогрес", посочи премиерът. И заяви, че още този месец ще отиде до Република Северна Македония, за да покаже, че през конструктивен диалог и диалогични действия може да бъде направено много повече от постигнатото през последните години.

Заедно можем повече”, заключи премиерът.

Премиерът и президентът са под карантина след заседанието на КСНС (ОБЗОР)

Министър-председателят Кирил Петков е под карантина. Причината е, че е бил контактен с председателя на Народното събрание Никола Минчев, който е с положителен тест за COVID-19 след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Заедно с него е и началникът на кабинета му Лена Бориславова, която също присъства на КСНС. Президентът Румен Радев и представители на екипа му също се изолираха. Това направиха и повечето присъствали.

"Каквито са правилата за всички останали, такива ще бъдат и за тях и те ще ги спазят", посочиха от пресслужбата на правителството.

Петков продължава да работи дистанционно и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет.

Премиерът ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната, съобщават още от правителствения пресцентър.

Председателят на парламента е с COVID-19, почувствал се зле след заседанието на КСНС

Кирил Петков се самоизолира