/ БГНЕС, архив
Не отива на държавния глава по никакъв начин да ограничава избирателни права на български граждани. Това коментира днес във Варна в отговор на въпрос президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев.
 
Той допълни, че всички очакваме с огромно нетърпение изявлението на държавния глава Румен Радев. "Няма как да не споделя своето огромно притеснение от това какво ще чуем и какви ще са действията, които ще бъдат обявени днес", посочи Плевнелиев.
 
Българите в чужбина - гневни заради готвените промени в изборните правила

Той отбеляза още, че ако е вярно, че президентът на България иска да обяви идея за свикване на референдум от гледна точка избирателни права на български граждани и специално уседналостта, няма как да не сподели своите притеснения. "За мен това означава, че българският държавен глава ще предложи инициатива, която с много голяма степен на вероятност ще доведе до ограничаване на избирателни и конституционни права на български граждани", коментира Плевнелиев и допълни, че се надява това да не се случи.
 
Според него държавният глава трябва да се замисли какво послание ще изпратим към милионите българи, които са успешни, свободни, глобални.
 
Служебният кабинет предложи да се ограничи гласуването на българи в чужбина

Плевнелиев посочи, че държавният глава трябва да се замисли, защото по думите му "има сериозни съмнения за противоконституционност за едно подобно действие". Искрено съм притеснен и очаквам президентската институция да си даде сметка за последствията, в които може да изпадне след един подобен акт, допълни Росен Плевнелиев.
 
Отмениха искането за уседналост на изборите

Досега Изборният кодекс винаги е променян в Народното събрание, там е дебатът, там са политическите партии и там е мястото, каза Плевнелиев. Според него, никога досега български държавен глава не е изпадал в ситуация, в която да търси промени в изборното законодателство чрез други механизми, а не с механизмите на Народното събрание.
БТА