гласуване
гласуване / БГНЕС, архив
Българите, които не са живели в страната ни три месеца преди вота, да не могат да гласуват на парламентарни и президентски избори, гласят предложения за промени в Закона за българското гражданство, предложени от служебното правителство.
 
Друго предложение е да могат да се заличават регистрациите на партии, които включват религиозни институции и техни представители в предизборната си кампания и агитират на чужд език.

Вижте пълния списък на новите 240, които влизат в парламента
 
Ако измененията бъдат приети, вероизповеданията ще бъдат задължени да имат регистър на даренията над 1000 лева.
 
Служебното правителство предлага промени, според които се изисква уседналост на избирателите. Тоест право да гласуват на всички видове избори ще имат само гражданите, които освен, че са навършили 18 години, не са под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните три месеца в страната ни.

Това обаче ще лиши всички наши сънародници, които желаят да упражнят правото си на глас в чужбина.

Българите зад граница гласуват в 70 държави

 
Друго предложение е партиите да подлежат на заличаване на регистрацията, ако три или повече пъти нарушат закона – да агитира на различен език от българския или да заплашва националната ни сигурност. Освен това ще бъде забранено партиите да получават финансиране от лица, които не са български граждани.
 
Предлага се и изискване вероизповедания да не приемат дарения от политически партии и да поддържат регистър на даренията над 1000 лева, който да се представя ежегодно или при поискване от отговорната дирекция при Министерски съвет.
 
Ако бъдат приети промените вероизповеданията, няма да имат право да получават анонимни дарения за суми над 1000 лева.