/ БГНЕС, архив
Най-голям е броят на заявленията за гласуване в Турция и Великобритания
Българите зад граница гласуват в 70 държави
93082
Българите зад граница гласуват в 70 държави
  • Българите зад граница гласуват в 70 държави
Българите зад граница ще могат да гласуват в 70 държави. В чужбина са разкрити 371 изборни секции.

На изборите за български парламент правото си на вот ще могат упражнят и сънародниците ни в Сингапур, Нигерия, Египет, Алжир, Южна Африка и далечна Австралия.

Гласуваме за 44-ия парламент
 
На изборите за 44-то Народно събрание сънародниците ни във Великобритания ще могат да упражнят правото си на глас в 58 секции, разположени в 50 населени места. В Испания местата за гласуване са 38, в Гърция - 21, във Франция - 15.
 
Въпреки големия брой подадени заявления за гласуване, Германия даде съгласие за разкриване на изборни секции само в дипломатическите и консулските ни представителства и в офисите на почетните ни консули.

Малко повече от 6,8 милиона българи избират новите 240 в парламента
 
Заради това секциите са само 13 в 8 града и се очакват опашки. В Турция и САЩ са разкрити по 35 секции - максималният възможен брой за страни извън ЕС според Изборния кодекс. Заради повишен военен риск и от съображения за сигурност в Афганистан, Либия, Сирия и Ирак няма да се гласува.

Как да гласуваме на изборите? (ВИДЕО)
 
Общо 2049 са членовете на съставите на СИК в чужбина. 411 от тях са представители на политическите партии, 208 са служители на дипломатическите и консулските представителства, 205 са командированите служители на администрацията, а 1225 са представителите на българските общности зад граница.
 
Изборните книжа вече са доставени до всички точки по света, където ще се гласува за български парламент. Изборният ден за сънародниците ни започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч. местно време. Ако след този час пред секциите има чакащи гласоподаватели изборният ден може да бъде удължен с един час, но не повече.