/ БГНЕС, архив
Освободиха директора на дирекция "Съвет по законодателството" към МП
Правосъдният министър спря идеята за уседналост при гласуване
93218
Правосъдният министър спря идеята за уседналост при гласуване
  • Правосъдният министър спря идеята за уседналост при гласуване
Два дни след като предложи въвеждане на уседналост за всички видове избори, Министерството на правосъдието оттегли законопроекта си и уволни държавния служител, участвал в процедурата по съгласуването на текстовете.
 
Промените, които засягаха Изборния кодекс и още три закона, са публикувани за обществено обсъждане без да се съгласуват с ресорния министър Мария Павлова, а действията на служителя Любомир Талев имат за цел да злепоставят институцията, се посочва в позиция на правосъдното министерство.
 
Пред Дарик освободеният Любомир Талев заяви, че текстовете в законопроекта са писани по указания и с участието на администрацията на Президента, както и че публикуваният законопроект е съгласуван с министър Павлова и с нейния заместник Деница Митрова.
 
Българите в чужбина – гневни заради готвените промени в изборните правила

В понеделник Министерството на правосъдието публикува законопроект за изменение на Закона за българското гражданство, с който се правеха промени в Изборния кодекс и още два закона. Най-оспорвано стана предложението за въвеждане на уседналост при парламентарни и президентски избори, което означава право на глас за гражданите, които са живели у нас най-малко три месеца преди съответния вот.
 
И докато партиите се подготвяха да коментират този текст, от министерството обявиха, че оттеглят целия законопроект, заради несъвършенства в текстовете и несъответствия с Конституцията.
 
Отговорността за публикуването на законопроекта, без да е съгласуван с министъра, беше прехвърлена на Любомир Талев, директор на дирекция "Съвет по законодателството", който днес беше уволнен.

Служебният кабинет предлага да се ограничи гласуването на българи в чужбина

 Пред Дарик Талев обясни, че всички действия са съгласувани по надлежния ред. А твърдението на министерството, че е искал да злепостави институцията, той коментира така:
 
"В Министерството прекрасно знаят, че аз бях в срок на изпитване. Би било доста глупаво да правя нещо, когато знам, че съм в толкова уязвима позиция. Смятам, че винаги съм работил коректно и лоялно с предишния министър, с настоящия. В крайна сметка какво се качва на страницата за съгласуване и какво се внася като законопроекти и се предлага е въпрос на политическа воля. Аз като държавен служител винаги съм работил максимално бързо и качествено да изпълнявам указанията на политическото ръководство над мен. Не се чувствам виновен".
 
Любомир Талев ще обжалва освобождаването си.