Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев излезе с позиция за отменения проектозакон, който целеше въвеждане на уседналост за всички видове избори. По думите му в последните дни напрежението ескалира.

Текстовете предизвикаха противоречиви реакции, от тях се разграничиха както БСП, така и ГЕРБ, а служебното правителство обяви, че работата по тях спира. Междувременно служител на Министерството на правосъдието беше уволнен с мотива, че е публикувал несъгласувани текстове, които нарушават Конституцията.

Служебният кабинет предлага да се ограничи гласуването на българи в чужбина

"Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България". Това пише в позиция на президента, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

Отмениха искането за уседналост на изборите
 
"Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота загърбиха темата", посочва президентът.

Проблемът обаче е налице. Той може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността и независимостта на българската държава, отбелязва държавният глава.

Герджиков: Обявените промени в Изборния кодекс бяха прибързан ход
 
Той напомня, че България е парламентарна република и всички закони се приемат в Народното събрание.
 
"Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми", заявява още държавният глава.