/ iStock/Getty Images
Задава се ново захлаждане
102035
Задава се ново захлаждане
  • Задава се ново захлаждане
Ново захлаждане от север, което ще се почувства главно в Централна и Източна България във вторник през нощта и в сряда.

Циклонална дейност на североизток от България и център на високо налягане над Централна Европа са предпоставка за по-хладни въздушни маси към Балканите от север, показват средносрочните модели за времето, представени в "Дарик кафе".

Жега и захлаждане - съвети как да се предпазим от резките температурни амплитуди

Още през нощта на вторник срещу сряда в части от централните и източни райони на страната ще се развиват гръмотевични бури, на места са възможни интензивни валежи, дори градушки, което е в сила до края на деня.

/ iStock/Getty Images

По-хладното време ще се почувства и по Черноморието, където в следващите 48 часа също ще превали и прегърми.

В четвъртък и петък, лятото бързо ще се завърне. Температурите ще се повишат до 32 - 33 градуса в низините, а валежите са малко вероятни. 

iStock/Getty Images

В събота започва влошаване на времето, което ще продължи и в началото на следващата седмица. Това се дължи на центрове на ниско налягане над Средиземноморието, които ще засегнат южните части на Балканите и България. 

Летните свалки - полезни или вредни (ВИДЕО)

В събота, неделя и понеделник, вероятно и във вторник на запад, ще се развиват гръмотевични бури, по-активни в следобедните часове и над планинските райони. Температурите остават без особена промяна, максималните ще са до 29 и 32 градуса.
 

От средата на следващата седмица времето ще се стабилизира, температурите ще се повишават и началото на месец август ще посрещнем с типично лятно време и високи дневни температури.

iStock/Getty Images

Високи дневни температури очакват в следващите 72 часа големи райони от Западна Европа - Франция, Белгия, Холандия, Германия, Южна Англия, след това и скандинавските страни.

Втора мощна гореща вълна за това лято, месец след първата в края на юни, ще удари тези европейски страни, като в четвъртък, в районите на Париж и Брюксел могат да бъдат измерени и рекордно високи температури - около 40 градуса.

iStock/Getty Images