Жега, която се редува с бури и захлаждане. Как да се предпазим от големите температурни амплитуди и каква трябва да е грижата за сърцето през лятото. Това коментира пред NOVA един от най-добрите кардиолози у нас проф. доктор Иво Петров.

Есен през юли: Остава хладно, не спират и валежите (ВИДЕО)
 
„Промяната на времето е един стресов, рисков фактор за нашия организъм. Има множество проучвания, които доказват, че резките климатични промени влияят негативно на сърдечно-съдовата система и увеличават острата заболеваемост от мозъчен инсулт и инфаркт. Хората, които са предразположени към такъв тип заболявания са и податливи на резките климатични промени”, коментира професорът.
 
Съществуват начини, чрез които бихме могли да се предпазим, при резки температурни амплитуди.

Завишение на инфаркти заради мръсния въздух?
 
Съветите, които лекарите най-често дават при информация за промяна на времето, е да увеличим приема на течности, както и да се предпазваме, ако страдаме от определени заболявания.
 
„Когато се очакват такива резки промени е желателно да се вземат превантивни мерки. Хората, които са преживели вече инцидент - диабетици и с високо кръвно, трябва да се предпазват и да пият повече течности”, допълни Иво Петров.
nova.bg