/ ThinkStock/Getty Images
Установено е завишение на инсулти, инфаркти и сърдечна недостатъчност в дните с завишена концентрация на фини прахови частици в столицата. Това показва проучване на Факултета по обществено здраве, осъществено със съдействието на столичния Център за спешна медицинска помощ.

Превишени норми на фини прахови частици тази зима е имало в два от месеците, докато миналата зима опасен въздух сме дишали цели четири месеца.

Най-горещият юни в историята застраши Европа от замърсяване

Има различие в броя на случаите, потърсили линейка в дните с превишена концентрация на фини прахови частици, информира д-р Каролина Любомирова от Факултета по обществено здраве към Медицинския университет. Дали има обаче пряка зависимост между атмосферното замърсяване и острата заболеваемост, лекарите засега отказват да потвърдят.

"Основи да става положителна корелация между случаите със сърдечно-съдови заболявания, неврологични заболявания и концентрацията на фини прахови частици, но за да определим категорично дали има зависимост между атмосферното замърсяване и острата заболеваемост, са необходими допълнителни проучвания, в които да се включи и анализ на замъгляващи или съпътстващи фактори, тъй като всички ние заем, че заболяванията са многофакторно обусловени. Ние не можем да определим от тези случаи колко от хората са  пушачи, колко работят на места, където има експозиция на фактори на работната среда. Така че, за да направим едно категорично заключение, е необходимо едно много по-задълбочено и продължително проспективно проучване като се вземат предвид всички тези допълнителни фактори", каза д-р Любомирова.

По време на представянето на данните столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че от петък започва изграждането на общинска система с 22 станции за измерване на качеството на въздуха, които ще бъдат разположени в различни части на столицата.