/ ThinkStock/Getty Images
Миналият месец беше най-горещият юни, регистриран досега, с покачващи се температури в световен мащаб и рекордни топлинни вълни в Западна Европа.

Глобалните данни, отчетени от ръководената от Европейския съюз Служба за климатични изменения „Коперник“ (C3S), показват, че европейските температури са с около 2 градуса по-високи от нормалното, а в световен мащаб Земята е с 0,1 градуса по-гореща от досегашния юнски рекорд, информира АФП.

Топлинната вълна миналата седмица разби националните рекорди за най-горещ ден, когато палещата жега се разгърна над цяла Европа от Сахара. Тя беше толкова интензивна, че температурите бяха с 10 градуса по-високи от нормалните във Франция, Германия, Северна Испания и Италия.

Още температурни рекорди в Европа, този път в Чехия и Литва

Екипът на "Коперник" заяви, че е трудно да се припише рекордният месец "директно" към изменението на климата, но отделен анализ на международен екип от учени съобщи, че глобалното затопляне е направило топлинната вълна поне пет пъти по-вероятна.
 


Според спътникови данни в комбинация с исторически температурни графики, през юни 2019 г., температурата е 3 градуса по-висока в цяла Европа от средната за периода 1850-1900 г.
"Нашите данни показват, че температурите в югозападния регион на Европа през последната седмица на юни са били необичайно високи", каза Жан-Ноел Тепо, шеф на C3S. "Въпреки че това е изключение, вероятно ще видим повече такива събития в бъдеще поради изменението на климата."

Горещините в Западна Европа продължават шести ден

Безпрецедентната през юни топлинна вълна в Централна Европа доведе до скок в концентрациите на замърсители. „Коперник“ изработи визуализация на това как нивата на озон са се развивали през седмицата, информира Евронюз. Анимацията на програмата на ЕС за наблюдение на Земята показва как нивата на озон се покачват драматично по време на най-горещите часове на деня.

Нивото на озон в атмосферата зависи от интензивността на слънчевите лъчи, казва Винсънт-Анри Пео, ръководител на Атмосферната служба в „Коперник“. Той се образува от азотен диоксид (излъчван от изкопаеми горива) и летливи органични съединения, които също се освобождават с по-голяма интензивност по време на топлинни вълни. Слънчевата светлина е достатъчно силна, за да предизвика епизоди на озоновото замърсяване от пролетта до края на лятото. Нормалните нива на озон са около 100 - 120 микрограма на кубичен метър (µg/m³).
 
Миналата седмица в Европа се наблюдават нива над 180 µg/m³, информационния праг според C3S, над който "националните власти трябва да информират обществеността и да предоставят съвети веднага след превишаване". Според европейските агенции прагът отразява „ниво, над което съществува риск за човешкото здраве сред особено чувствителни групи от населението“.

Генералният секретар на ООН призова за спешни мерки срещу климатичните промени

Когато прагът е надвишен, от националните органи се изисква да информират обществеността, заявява Европейската агенция за околна среда.

Критичният праг, който представлява пряк риск за населението, е 240 µg/m3. За да се поддържа добро здраве, обаче, не трябва да има повече от 25 дни годишно, в които нивата на озон надвишават 120 µg/m3 (средно 8 часа).
 
 
 
БГНЕС