термометър жега
термометър жега / Thinkstock/Getty Images
Чехия регистрира най-горещия месец юни, откакто се води статистика. Най-високата температура е била измерена на 26 юни в северния град Доксани – 38.9 градуса по Целзий, съобщи метеорологичната служба на страната.

В столицата Прага 30-ти юни ще бъде записан като датата на най-високата някога температура, откакто са започнали измерванията през 1775-та година, когато е било 37.9 градуса.

Горещините в Западна Европа продължават шести ден

На север в Литва също регистрираха най-топлия юни. „Средната месечна температура е била 20.1 градуса по Целзий“, съобщи литовската Хидрометеорологична служба, цитирана от Балтийската информационна агенция. Предишният рекорд е бил 18.4 градуса по Целзий през 1999 година.

В останалата част на Европа също са подобрени няколко рекорда, като град в южна Франция измери най-високата температура за цялата страна на 28 юни – 45.9 градуса по Целзий.

Генералният секретар на ООН призова за спешни мерки срещу климатичните промени

Миналата седмица по-голяма част от Европа беше обхваната от гореща вълна. Учените предупредиха, че глобалното затопляне е свързано с човешката дейности, а използването на изкопаеми горива може да направи такива горещи вълни доста по-чести.
 
БГНЕС